3. Potočka salamijada

U organizaciji novoosnovane  Udruge „Čuvari tradicije izrade suhomesnatih proizvoda Moslavine “ZLATNA ŠNITA” Potok“, 15. ožujka održana je 3. Potočka salamijada.

Kako je pojasnio predsjednik udruge, Valentino Florijanović, ova je salamijada zamišljena kao gastronomska, ali i edukativna manifestacija koja promovira proizvode naših seljaka, a kojih je ovoga puta bilo 102.

Rekordan je to broj uzoraka, koji je, osim organizatora, iznenadio i ocjenjivače s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji djeluju pod vodstvom prof. dr. sc. Ivice Kosa.

Kako je tom prigodom pojasnio Kos, uzorke su ocjenjivali educirani senzorski ocjenitelji, uzimajući u obzir vanjski izgled, urednost salame, njezin presjek, povezanost nadjeva i još mnoštvo drugih detalja koji su doprinosili da salame budu oku i nepcima ugodne. Pohvalio je veliki interes za ovom manifestacijom koja nudi priliku za učenje i razmjenu iskustava te čuva proizvode naših seljaka. Uz povoljne vremenske uvjete, na koje se posebno osvrnuo, istaknuo je izuzetno zadovoljstvo kako radom ocjenjivača, tako i samim proizvodima, što je bilo vidljivo po rezultatima. Naime, čak 43 uzorka zaslužila su zlato, 46 srebro, 11 broncu, 1 priznanje, a samo jedan nije zadovoljio parametre ocjenjivanja te nije preporučljiv za konzumaciju.

Upravo zbog velikog broja uzoraka, po prvi puta nagrade su se dijelile u dvije kategorije, uz salame od domaće svinje posebno su se nagrađivale one od divljači.

Među proizvođačima salama od obične svinje, 1. mjesto osvojio je Dejan Maltarski, 2. Nikola Kukurić, dok je 3. bio Danijel Kosar. Vezano uz salame od divljači, 1. mjesto pripalo je Dragi Vugiću, 2. mjesto Ivanu Vugiću, a 3. Željku Konosiću.

Priznanja i zahvalnice tom su im prilikom uz predsjednika Udruge „Zlatna šnita“ Valentina Florijanovića uručili gradonačelnik Popovače Josip Mišković i njegov zamjenik Lovro Miklaužić.

Da je Popovači, odnosno Potoku, potrebno ovakvo događanje, potvrdio je i gradonačelnik Josip Mišković, koji je bio iznimno zadovoljan uspjesima, a posebice domaćih proizvođača. „Želja nam je da to postane tradicija, budući da je naš kraj još uvijek onaj u kojem se održavaju kolinja te nam je iznimno važno sačuvati taj običaj. Grad Popovača sredina je vrijednih ljudi i ovaj događaj priznanje je njihovog rada te ćemo ga i u budućnosti podržavati. Drago nam je da imamo i sudionike iz drugih regija, a čiji dolazak u Potok potvrđuje važnost ove manifestacije“.

Organizatori su u konačnici bili iznimno zadovoljni, zahvalili su stoga Gradu, gradskoj Turističkoj zajednici te brojnim sponzorima i donatorima bez čije pomoći ne bi bilo moguće organizirati ovaj događaj.

Na samom kraju najavili su i izradu prve moslavačke salame s kojom im je želja nastupiti zajednički na manifestacijama te na tržištu.

3. Potočka salamijada završila je kušanjem uzoraka te druženjem uz Prima band.