Vincekovo u Popovači

U srcu Moslavine, kraju poznatom po vinogradima i kvalitetnom vinu, vrijednim ljudima te lijepom i rodnom krajoliku, ispred Vinskog podruma u Popovači tradicionalno je proslavljen blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina.

Proslavu je organizirala Udruga vinogradara i voćara „Škrlet“, a tradicionalan obred,  uz slasne kobasice i špek te domaću vinsku kapljicu, vodio je meštar Vlado Dutković.

Predsjednik Udruge „Škrlet“ Igor Kovačević tom je prilikom podsjetio na prošlu vinogradarsku godinu koja je zbog vremenskih prilika bila izazovna, no, čiju su rezultati na kraju bili dobri. Uspješniju i plodniju, zaželio je stoga ovu novu, tek započetu godinu, te je zahvalio okupljenima na dolasku i podršci u organizaciji ovog tradicionalnog događanja.

U tradicionalnom obredu vezanom za Vincekovo, koji je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, trsovi su se okitili kobasicama i slaninom, a koji znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom,  potom su poškropljeni starim vinom, da bi se na kraju orezale tri grane grančice s tri pupa. One se stavljaju u vodu i drže na toplom, a kad loza potjera, prognozira se kakva će biti vinogradarska godina.

Dobro upoznati s ovim običajem su i dugogodišnji sudionici ceremonije, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, popovački gradonačelnik Josip Mišković, njegov zamjenik Lovro Miklaužić te predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec.

Gradonačelnik Josip Mišković, zahvalivši organizatorima na čuvanju ovog tradicijskog običaja, tom je prilikom istaknuo kako su vinogradi tradicija našeg moslavačkog kraja te kako je vinogradarstvo postala jedna od važnijih poljoprivrednih grana, osobito zahvaljujući našoj autohtonoj sorti škrlet.

Zastupnica Petir poručila je kako će se i dalje zalagati za razvoj vinogradarstva i vinarstva te je okupljenima zaželjela da vrijeme bude dobro, loza rodna, grožđe slatko, a vino vrhunsko.

Vinogradarstvo i vinarstvo u ovom kraju ima budućnost s obzirom da Udruga ima sve više članova, a posebice mladih, koji će jednoga dana nastaviti ovu tradiciju.