Održana XII. Večer Škrleta i moslavačke kuhinje

U organizaciji gradske Turističke zajednice, u subotu, 30. studenoga, u Popovači je održana XII. Večer škrleta i moslavačke kuhinje.

Revija je ovo bogate enološke i gastronomske ponude Moslavine, a da je Škrlet najbolje vino i odlično odgovara uz široku paletu ponuđenih delicija potvrdili su brojni okupljeni izlagači.

„Mi smo na škrlet ponosni, on je naša autohtona sorta i drago nam je da je dobro prihvaćen te da su okupljeni zadovoljni vinima koja su prezentirali članovi Udruge „Škrlet“, a kojih je bilo 20-ak. Iz jedne male manifestacije, koja je na početku okupljala nas 10-ak entuzijasta, zaista smo ponosni na današnje izdanje i na razinu na koju je škrlet došao“, rekao je Igor Kovačević, predsjednik Udruge „Škrlet“

Uz vina amatera, kušati su se mogla i ona profesionalnih proizvođača, od vinarija Belajec, Florijanović, Miklaužić i Trdenić s popovačkog područja, do onih gostujućih vinarija s područja Ivanić-grada i Kutine.

„Iz godine u godinu ova manifestacija raste. Zadnjih dvije-tri godine imamo velik porast broja posjetitelja tako da smo se ove godine organizacijski posebno potrudili. Proširili smo površinu na kojoj se manifestacija održava, pozvali smo veći broj vinara kako bi imali bogatiju ponudu, a veći je i broj izlagača domaće hrane“, rekao je direktor gradske Turističke zajednice Lovro Miklaužić i dodao kako je „Večer Škrleta i moslavačke kuhinje“ odličan promotor ovog kraja.

„Ova manifestacija promocija je truda i rada naše Turističke zajednice, naših vinara, ali i OPG-ovaca i ugostitelja. Ujedinjena ponuda tradicionalne hrane i našeg vina na ovoj manifestaciji velik je uspjeh. Znači, pokrenuli smo jedan veliki ugostiteljsko-turistički lanac koji ima svoju budućnost. Vidljivo je to i s porastom broja turista, ali i s porastom turističkih subjekata. Polako nam raste taj naš kontinentalni turizam i nadam se da će u skorijoj budućnosti biti na razini koju zaslužuje“, rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Kvalitetno vino Škrlet, moglo se čuti, izuzetno je osvježavajuće, pitko i lagano te se sa svojom nježnom nenametljivom specifičnom sortnom aromom idealno sljubljuje uz moslavačka jela, kako ona riblja i od bijelog mesa, tako i ona nešto pikantnija, a koja su bila izvrsno pripremljena, što je potvrdio poznati chef Tomislav Špiček.

U širokoj paleti ugostiteljske ponude našle su se delicije poput bunceka i češnjovki s krumpirom i zeljem, sarme, šarana na rašljama, gulaša, kotlovine, pečenog odojka i janjca, ali i trganaca sa špekom, patke i mlinaca, šunke u kruhu, sira i vrhnja te bramboraka. Nezaobilazne su bile i slastice, a među kojima su i ovoga puta bile raznovrsne štrudle, pite i gibanice te praline, mousseovi i panna cotte.

Manifestaciju su svojim dolaskom podržali i brojni uvaženi gosti, vinari, enolozi, ali i predstavnici susjednih turističkih zajednica, gradova i općina, kao i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić, pročelnica županijskog UO za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević te saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, kojoj je i pripala čast otvorenja ovogodišnje manifestacije.

„Organizacija „Večeri Škrleta i moslavačke kuhinje“ ustvari je jedna sjajna ideja za promociju naše autohtone sorte vina koja je već nekoliko godina na mnogobrojnim svjetskim natjecanjima prepoznato i nagrađeno, a promocija je i naše moslavačke kuhinje koja sve više kroz seoski turizam privlači mnogobrojne posjetitelje. Zaključiti tako možemo da kroz taj vinski turizam i seoski turizam na obroncima Moslavačke gore dogodila se jedna lijepa Moslavačka priča koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Posebnost je i to da sve više mladih vinara se odlučuje za podizanje novih nasada, što su usavršili proizvodnju škrleta te je on zaista kvalitetan. Znamo da je riječ o vinu koje se odlično slaže s raznolikom hranom, a koje je osvojilo srca mnogobrojnih chefova te se sve češće nalazi u okviru menija u restoranima. No, ono što mene posebno veseli, je to da ti mladi vinari, podižući ovdje nove nasade, grade ovdje i svoj dom. Ostaju ovdje, bave se proizvodnjom, čuvaju naš hrvatski prostor, doprinose očuvanju hrvatskog sela i mislim da je to jedna lijepa i uspješna priča koju treba podržati“, rekla je Marijana Petir.

Otvorenje su svojim nastupom uveličali članovi KUD-a „Moslavčanka“ iz Donje Gračenice te KUD-a „Šartovac“ iz istoimenog mjesta,  goste je zabavljao Tamburaški sastav Milenij,  a događaj je vodio Domagoj Jakopović Ribafish.