Za poticaje malom poduzetništvu 140.000,00 eura

Obrtnici i poduzetnici s područja Grada Kutine danas su potpisali sporazume o uvjetima korištenja bespovratnih sredstava temeljem poticajnih mjera za poduzetnike koje Grad provodi već duži niz godina.
 Ugovore s poduzetnicima u Multimedijalnoj dvorani danas je potpisao gradonačelnik Zlatko Babić, uz prisutnost predsjednika Udruženja obrtnika Kutine, Tomislava Marmilića. O mjerama je uvodno više rekao pročelnik za gospodarstvo Grada Kutine, Hrvoje Krmelić. 


  Dvije su vrste potpora predmet današnjeg potpisivanja ugovora. Riječ je o potpori za ulaganje u opremu, nabavku strojeva, informatičke opreme, nove tehnologije i konkurentnost. Druge vrste potpora su ulaganje u turističke projekte u 2024. godini.


 Potpore za opremu i nove tehnologije ostvarilo je 78 poduzetnika, najviše do sada, u iznosu od 2000 eura, što će smanjiti njihova predviđena ulaganja za 50%. Grad je u ovu svrhu izdvojio oko 130.000,00 eura. Za potpore u turizmu izdvojeno je 7.500,00 eura, a pojedinačni iznos potpore u ovom sektoru je 2.500,00 eura.
   Dio sredstava namijenjenih poduzetnicima trebao bi biti osiguran putem rebalansa proračuna.
 

Gradonačelnik Zlatko Babić istaknuo je važnost ovih programa za jačanje poduzetništva. „Vodimo brigu o gospodarstvu koliko god možemo. Vi ste nam u posebnom fokusu jer kao tvrtke činite većinu. Dok god mali poduzetnici i obrti rastu to je signal da raste i ukupno gospodarstvo u gradu. Ako mali poduzetnici počnu opadati, to znači da nešto ne štima u gospodarskom sustavu“, rekao je među ostalim gradonačelnik Zlatko Babić u podužem obraćanju kutinskim obrtnicima.


   Predsjednik Udruženja obrtnika Tomislav Marmilić zahvalio je na potpori: „Mi svi imamo svoje obrte, uhodane na neki način. Ova sredstva nam neće pomoći ni da opstanemo niti da se obogatimo. Ovo je znak da nas priznaju i da nam žele pomoći“, rekao je Marmilić. Istaknuo je da bi bilo dobro da se još više obrtnika uključilo u ove mjere”. Dodao je kako kroz udruženje obrtnici mogu dobiti na vrijeme sve potrebne informacije vezane uz bilo koji problem, rekao je Marmilić. 

Među potpisnicima ugovora je veći broj aktivnih obrtnika, a među njima su i novi obrtnici. Angelina Vuković vlasnica je obrta za knjigovodstvo, Ivica Kesak obrta za montažu namještaja, a Podvalej obrta za elektro instalacije. Oni su se ukratko predstavili skupu i zahvalili na potpori Gradu Kutini.