Uz pokaznu vježbu predstavljena nova vozila hitne službe

U organizaciji Zavoda za hitnu medicinu SMŽ  i Vatrogasne zajednice grada Popovače, u Strušcu je 30. rujna održana združeno – pokazna vježba spašavanja unesrećenika, utopljenika i unesrećene osobe u automobilu.

U vježbi su sudjelovala dva tima Zavoda za hitnu medicinu, Tim 1 u sastavu jedan liječnik, jedan medicinski tehničar – specijalist hitne medicine i jedan medicinski tehničar – vozač te Tim 2 u sastavu jedan medicinski tehničar – specijalist hitne medicine i jedan medicinski tehničar – vozač. Vatrogasna zajednica Grada Popovače u vježbi je sudjelovala sa tri tima: kombi vozilo opremljeno za spašavanje iz vode s 3 člana, navalno vozilo za izvlačenje i sanaciju vozila sa 6 članova i zapovjedno vozilo s 2 člana tima.

Prema scenariju vježbe, prilikom kretanja osobnog vozila iz smjera Popovače prema Sisku, zbog nepoznatih razloga dolazi do nalijetanja na biciklistu. Biciklist završava u obližnjem kanalu Obžev, a usputni prolaznik obavještava centar 112 o nesreći. Centar 112 uzbunjuje hitne služe – vatrogasnu službu, hitnu službu te policiju. Specijalno obučeni vatrogasci izvlače unesrećenu osobu iz vode, te omogućuju pristup unesrećenoj osobi u automobilu. Djelatnici prometne policije Kutina osiguravaju i reguliraju promet te omogućuju nesmetan promet hitnim službama. Timovi Zavoda za hitnu medicinu pružaju prvu pomoć te obje unesrećene osobe transportiraju u Zdravstvenu ustanovu na daljnju obradu. Vježbu, čiji je cilj bio  pokazati spremnost i stručnost hitnih službi, osmislili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Popovače Tomislav Jalžečić i djelatnik Zavoda za hitnu medicinu SMŽ Ivan Pleško.

Bila je ovo prilika i za predstavljanje dva nova vozila za hitnu medicinsku pomoć na području Moslavine koja koriste timovi na području Kutine, Popovače i Velike Ludine, a financirani su od navedenih lokalnih jedinica.

Riječ je o VW Crafterima ukupne vrijednosti 240 tisuća eura. Troškove kupnje jednog od navedenih vozila financirao je Grad Kutina, dok je drugo s iznosom od 80 tisuća eura financirao Grad Popovača te s 40 tisuća eura Općina Velika Ludina.

„Novim vozilima značajno smo unaprijedili razinu zdravstvene zaštite naših građana“- naglasio je tom prigodom gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Sudionike vježbe su pozdravile i na donaciji ovih vrijednih vozila zahvalile ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu SMŽ Silvija Desić Basarić te pročelnica županijskog UO za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode SMŽ Anita Sinjeri- Ibrišević, a blagoslovio ih je upravitelj Župe sv. Ane Osekovo, vlč. Damir Vrbešić.