Udruga OSI – nositelj licence za stručnu procjenu djece s teškoćama u razvoju

Gradonačelnik Zlatko Babić posjetio je Udrugu “OSI – osoba s invaliditetom Kutina”, gdje je razgovarao s predsjednicom Jozefinom Kranjčec, logopedom, roditeljima i djecom. Udruga, koja posjeduje licencu za stručnu procjenu djece s teškoćama u razvoju, od 2. rujna 2024. godine pruža logopedske i radno-terapijske usluge na temelju ugovora s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Rana razvojna podrška jedna je od ključnih usluga koje Udruga pruža, a namijenjena je djeci kod koje je utvrđeno odstupanje u razvoju, razvojni rizik ili razvojne teškoće. Ova se usluga odobrava na temelju mišljenja specijalista, poput neonatologa ili pedijatra, te stručnih procjena. Cilj rane razvojne podrške je poticanje dječjeg razvoja i uključivanje djece u širu socijalnu zajednicu. Udruga “OSI” pruža usluge rane razvojne podrške djeci do sedme godine života. Iako se usluga primarno pruža u ranoj fazi razvoja, najčešće do treće godine, u određenim slučajevima može se produljiti do sedme godine, uz uključivanje šire socijalne mreže i drugih oblika podrške.

Predsjednica Kranjčec izjavila je da je Udruga od početka 2024. godine počela pružati izvaninstitucionalne socijalne usluge financirane uz potporu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, i to: poludnevni boravak, osobnu asistenciju, uključujući logopedske tretmane i radnu terapiju, u okviru rane razvojne podrške kroz projekte i programe. Uz dobivanje licence za sve spomenute usluge te stručnu procjenu djece s teškoćama u razvoju, Udruga je značajno proširila svoje kapacitete te trenutno može primiti do 30 djece, dok uslugu trenutno koristi 15 djece s uputnicom Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Posebno je istaknuto da su do sada troškove logopeda pokrivali Grad Kutina i roditelji, uz simboličnu participaciju od 14 eura mjesečno. No, od listopada ove godine, troškove logopedskih usluga financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, uz predočenje uputnice Hrvatskog zavoda za socijalni rad do navršene sedme godine djetetova života.

Izdvojena jedinica Udruge pod nazivom “Mala sirena”, smještena u Crkvenoj ulici 6 u Kutini, osigurava kvalitetan prostor za pružanje logopedskih usluga i rane razvojne podrške. Gradonačelnik Babić izrazio je zadovoljstvo radom Udruge te naglasio kako Grad Kutina i dalje aktivno podržava projekte i programe koji pomažu djeci s teškoćama u razvoju te njihovim obiteljima. (izvor: www.kutina.hr)