U Popovači održan Međunarodni stručni skup o hladnokrvnoj pasmini konja

U Popovači je održan Međunarodni stručni skup „Gospodarski značaj hladnokrvnih pasmina konja“.

Organizirao ga je Središnji savez Udruge uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka u suradnji sa Središnjim savezom uzgajivača konja Hrvatski posavac i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu s ciljem razmjene iskustva u uzgoju i potrebama uzgajivača hladnokrvnih pasmina konja.

Tom prilikom istaknuto je da u Hrvatskoj danas ima oko 10 tisuća grla konja, te 850 uzgajivača. Upućen je apel da se takve brojke barem zadrže, ako se već ne mogu povećati.

Skupu su nazočili predstavnici resornog ministarstva, županije i grada Popovače.  

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro tom je prigodom naglasio da Ministarstvo prepoznaje važnost izvornih pasmina i podržava ih kroz Nacionalni program očuvanja izvornih i ugroženih pasmina domaćih životinja te kroz Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike. Također, istaknuo je da uzgoj hladnokrvnih izvornih pasmina konja dugi niz godina predstavlja značajne prihode za uzgajivače, a ujedno predstavlja veliko značenje za izvoz ekoloških proizvoda Republike Hrvatske.

Na godišnjoj razini ministarstvo za očuvanje hladnokrvnih pasmina konja izdvaja oko 4,5 milijuna eura.

Zamjenik župana Mihael Jurić napomenuo je kako se Županija ponosi brojkama što se tiče konja, a čemu doprinosi geografski izgled koji je pogodan za njihov uzgoj. „Znam iz prve ruke koliko je naša Županija pogodna za stočarstvo, te da maksimalno podupiremo konjogojsku proizvodnju.“- istaknuo je Jurić i podsjetio na natječaj za potpore uzgajivačima konja koji je od danas, 18. listopada, aktivan.

Snažnu potporu konjogojstvu izrazio je i gradonačelnik Popovače Josip Mišković. Izuzetno mu je drago što najveći savez u Hrvatskoj, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka već više od 20 godina uspješno djeluje u Popovači, a čime je zadržan i tradicijski život i očuvanje ove pasmine. Zahvalan je stoga poljoprivrednicima, a kojima se grad u skladu sa svojim mogućnostima, trudi i pomoći putem potpora.