U Popovači obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se 10. listopada obilježava od 1992. godine, Neuropsihijatrijska bolnica „dr. Ivan Barbot“ organizirala je niz predavanja i radionica.

Cilj obilježavanja ovog dana je potaknuti ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju i naglasiti važnost koji ima promicanje mentalnog zdravlja, a tema ovogodišnjeg obilježavanja bila je „Mentalno zdravlje na radnom mjestu“.

U prostorima bolnice tako je održano predavanje i radionica s temom „Prevencija sagorijevanja kod stručnjaka mentalnog zdravlja“, kroz koje su se obuhvatile teme sindroma sagorijevanja, faktora rizika za sindrom sagorijevanja, strategije za pružanje podrške zaposlenicima, tehnike samopomoći i prevencije sindroma sagorijevanja i mindfulness. Predavači su bili Aleksandra Breček, univ. mag. med. techn. i Kristina Pavuna, mag. pshych.

Tom prilikom naglašeno je kako sigurna i zdrava radna okolina može djelovati kao zaštitni čimbenik za mentalno zdravlje. Nezdravi uvjeti, uključujući stigmu, diskriminaciju i izloženost rizicima poput uznemiravanja i drugih loših radnih uvjeta, mogu predstavljati značajne rizike, utječući na mentalno zdravlje, kvalitetu života i posljedično na sudjelovanje ili produktivnost na radnom mjestu.

Obilježavanje dana mentalnog zdravlja nije samo manifestacija, već i prilika za edukaciju koja je ključna u osnaživanju pojedinaca da prepoznaju znakove i simptome mentalnih izazova.

Osim toga, djelatnici Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju, prim. Domagoj Štimac, prof. Ana Zoger i Suzana Vidović Vondra mag. med.techn. posjetili su osnovne škole grada Popovače te su prigodnim predavanjem podsjetili sve djelatnike na važnost brige o mentalnom zdravlju, a posebice onih koji rade s djecom i mladima.  Uvodni pozdrav i govor održao je voditelj Poliklinike prim. Domagoj Štimac, a predavanje na temu „Mentalno zdravlje na radnom mjestu- izazovi današnjeg vremena” održala je prof. Ana Zoger.

Predavanje je bilo izuzetno dobro posjećeno, kako od djelatnika Osnovne škole Popovača tako i od  djelatnika Osnovne škole Zorke Sever kojima se bolnica zahvaljuje na gostoprimstvu i izražava želju za daljnjom uspješnom suradnjom.