U Bujavici obilježena 33. obljetnica oslobodilačke akcije

Pripadnici 56. samostalne kutinske bojne Hrvatske vojske i Policije prije 33 godine oslobodili su Bujavicu kod Lipika. To je ujedno prvo oslobođeno selo na zapadnoslavonskom bojištu kod Novske i Lipika.

„U toj akciji iznenadili smo brojčano nadmoćnijeg neprijatelja, koji je bio bolje naoružan, i nismo imali poginulih branitelja. Bujavica je bila strateški važna jer se iz nje moglo topovima i tenkovima gađati Kutinu i okolicu, a posebice Petrokemiju. Bila je to ratna prekretnica jer se od tada Hrvatska vojska na tom ratištu više nije povlačila pred velikosrpskim neprijateljem. Nakon te akcije u jesen 1991. nastavljeno je oslobađanje zapadne Slavonije“, naglasio je ratni zapovjednik Zdenko Vugrinović na obilježavanju obljetnice kod spomen ploče u Bujavici.

Počast poginulim braniteljima odali su predstavnici braniteljskih udruga, maratonci iz Udruge „Heroji nikada ne umiru“, kutinski bajkeri „Vilenjaci“ te predstavnici Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije. Nakon Bujavice počast poginulim braniteljima iz Domovinskog rata te poginulima u Drugom svjetskom ratu i prešućivanim žrtvama rata i poraća odana je i kod spomen obilježja u selu Janja Lipa. (I.G.)