Selo moje po pjesmi si znano

Kulturno-umjetničko društvo „Seljačka sloga“ iz Kutinskog sela, prošle je subote, 19. listopada, organiziralo još jednu priredbu „Selo moje po pjesmi si znano“.

Ova se priredba tradicijskog folklora održava od 2007. godine, a ove je godine skupina folkloraša iz jedne od najstarijih ulica u Kutini, Radićeve ulice, poznatije kao Kutinsko selo, s ljubavlju predstavila našu bogatu tradiciju.

Društvo je izdalo tri nosača zvuka, 2009. godine „Moslavino, lijep si kraju“ na kojem je zabilježeno 30 starih pjesama, 2015. „Išel je dragi dragoj spat“ s veselim pjesmama i kratkim napjevima, te 2018. godine „Kada sam k tebi došao“ koji sadrži uglavnom ljubavne pjesme, dok je 2023. godine uz pomoć Muzeja Moslavine Kutina izdana mapa o tradicijskom ruhu „Tkano ruho iz naših škrinja“. Promovirajući svoj rad, društvo je tako i tijekom ove priredbe prezentiralo svoje bogato naslijeđe, kako narodne nošnje, tako i pjesme koje se nalaze na spomenutim nosačima zvuka.

Priredbu su izvedbom tradicijskih pjesma svojih krajeva uveličali i gosti, KUD „Ilova“, KUD „Moslavec“ Voloder i KUD „Preslica“ Pešćenica.

Da je priredba „Selo moje po pjesmi si znano“ značajna, ne samo za Kutinsko selo, već i za cijeli kutinski Gradski savez KUD-ova, potvrdio je predsjednik Darko Preglej. Posebno je istaknuo i važnost kontinuiranog održavanja tkalačkih radionica i svih ostalih aktivnosti koje provode, a s ciljem prenošenja bogate kulturne baštine na nove generacije.

Uz brojne posjetitelje, mještane Kutinskog sela i ljubitelje kulturne baštine, priredbi su nazočile kustosica Etnografskog odjela Muzeja Moslavine Kutina Silvija Kantolić, koja je i suradnica društva, kao i predstavnica Grada, pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti, Kornelija Marošević.

Fotografije: Silvija Kantolić