PU sisačko-moslavačka obilježila 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Policijska uprava sisačko-moslavačka obilježila je 5.  Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa. Policijski službenici tom su prigodom dijelili građanima promidžbeni materijal i letke o sigurnijem sudjelovanju u prometu te su ih savjetovali koliko je bitno poštivati prometne pravila i biti odgovoran sudionik u prometu.

Slogan ovogodišnje kampanje je „Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača“, a cilj je educirati motocikliste, ali i druge vozače o važećim zakonskim propisima te senzibilizirati opću javnost o ranjivosti motociklista u prometu.

Naime, unatrag nekoliko godina izrazito se povećao broj smrtno stradalih motociklista (vozači i putnici), a trend se nastavio i u ovoj godini. Osim nepažnje, brzine i uobičajenih prometnih prekršaja povezanih s motociklistima, važno je istaknuti i nedovoljnu pažnju vozača drugih motornih vozila, onih na četiri i više kotača, prema puno ranjivijim sudionicima na dva kotača. Sve navedeno ukazuje na potrebu zaštite ove skupine sudionika u prometu kroz djelovanje prema njima, ali isto tako i prema ostalim sudionicima.

Podaci na području Sisačko-moslavačke županije prate podatke na području Republike Hrvatske jer se broj registriranih motocikala na području županije unazad deset godina povećao. Tako je na dan 1. siječnja 2014. godine bilo 1262 registriranih motocikala, a 31. prosinca 2023. godine njih 2145.

Povećanje je to od  69,99 % u odnosu na razdoblje od prije 10 godina ili skoro 890 motocikala više registriranih u zadnjih 10 godina.

U prometnim nesrećama na području PU sisačko-moslavačke tijekom 2024. godine smrtno su stradale 4 osobe na motociklima (3 vozača i 1 putnik), dok je tijekom 2023. godine poginulo njih  dvoje (2 vozača). Tijekom 2024. godine u prometnim nesrećama teške tjelesne ozlijede zadobilo je 12 vozača motocikla (prošle godine 9) i lakše tjelesne ozljede 27 vozača motocikla (28 prošle godine).