Prihvaćeno Izvješće o radu župana za prvu polovicu godine

Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije na svojoj je 28. sjednici, među ostalim, prihvatila Izvješće o radu župana Sisačko-moslavačke županije Ivana Celjaka za prvu polovicu ove godine.

Prioritet rada aktualne županijske uprave, brojni su projekti i ulaganja u području zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, s naglaskom na projekte obnove nakon potresa. Sisačko-moslavačka županija koristi sve mogućnosti financiranja dostupne putem europskih fondova te se pokazala kao jedna od najuspješnijih županija po korištenju sredstava Europske unije. Iz Fonda solidarnosti za obnovu javnih objekata i cestovne infrastrukture nakon potresa Sisačko-moslavačka županija je povukla 86,2 milijuna eura. Ujedno, Sisačko-moslavačka županija je i jedina županija koja je sredstvima Fonda solidarnosti nabavila novu medicinsku opremu u vrijednosti 7,8 milijuna eura. Dodatno se radi na proširenju kapaciteta, dodavanju sadržaja i usluga za sve naše sugrađane, moderniziraju se desetljećima zapostavljeni objekti i prometna infrastruktura.

U području obrazovanja u izvještajnom razdoblju započela je radom nova I. Osnovna škola Petrinja, čija je izgradnja vrijedna više od 22 milijuna €. U središtu grada Siska, građen je odgojno-obrazovni i kulturni centar, a uređen je i prvi učenički dom u gradu Sisku. U Gimnaziji Sisak završeni su radovi uređenja zadnje etaže te je otvoreno vanjsko sportsko igralište.

Također, otvorena je obnovljena zgrada Srednje škole Gline, čime je završena obnova svih županijskih objekata na području grada Gline. U sustavu zdravstva urednom dinamikom odvijali su se radovi na unutarnjem i vanjskom uređenju ambulante u Topolovcu koje financira Sisačko-moslavačka županija u vrijednosti nešto većoj od 250 tisuća EUR. Do sad je završeno uređenje ambulanti u Žažini, Jabukovcu, Galdovu i Kratečkom, a složene radove cjelovite obnove Sisačko-moslavačka županija provodi i na ambulantama u Sunji.

U ožujku je otvorena obnovljena zgrada Doma zdravlja SMŽ u Sisku. U travnju je otvorena obnovljena zgrada nove interne u Općoj bolnici „dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Cjelovitu obnovu ove zgrade provela je Sisačko-moslavačka županija, a vrijednost radova iznosi 6,3 milijuna eura.

U Topuskom je potpisan Ugovor za projekt Topusko na izvoru zdravlja – lječilišni i wellness turizam na održiv način. Najveći je ovo županijski projekt u području turizma. Ukupna vrijednost projekta je 27,5 milijuna eura, a odobrena bespovratna sredstva odobrena iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti iznose 17,2 milijuna eura. Otvorena je i obnovljena Vila Zelengaj u Topuskom. Njenu obnovu provela je županijska ustanova Lječilište Topusko, a ukupna vrijednost obnove Vile Zelengaj iznosi 1,4 milijuna EUR.

U svibnju je otvorena obnovljena zgrada Doma zdravlja u Dvoru. Radovi cjelovite obnove zgrade vrijedni su 1,2 milijuna eura, a provela ih je županija koja je za obnovljenu zgradu isto tako nabavila i novu opremu.

U području socijalne skrbi u siječnju je otvoren županijski Dom za starije osobe u Kutini. U Domu za starije osobe Sisak u izvještajnom razdoblju završeni su radovi. Novo je uređena i proširena kuhinja, nabavljena je nova oprema, a obzirom da se Dom za starije osobe Sisak grijao preko Športsko-rekreacijskog centra, koji je povećao cijenu usluge, Županija je uložila sredstva u novu kotlovnicu, koja je spojena na plin.

Na inicijativu župana, Vlada RH donijela je odluku o gradnji 36 novih višestambenih zgrada s ukupno 666 stanova na području naše županije. Od ukupno 36 zgrada, njih 20 gradit će se u Sisku, u Petrinji 8, u Topuskom 2 te po jedna zgrada u Glini, Lekeniku, Kutini, Jasenovcu, Sunji i  Hrvatskoj Kostajnici. Uz tih 36 zgrada i dvije koje se u izvještajnom razdoblju grade, a sada su već završene, iz državnog Programa društveno poticane stanogradnje u sisačkom naselju Zeleni brijeg, Vlada RH je osigurala iz europskih sredstava i izgradnju 20 višestambenih zgrada na području županije na potpomognutim područjima. Kada se sve zbroji riječ je o ukupno 58 novih višestambenih zgrada na području županije s ukupno 1004 stana.

Svi dovršeni projekti motivacija su i poticaj županijskoj upravi za daljnji rad s ciljem pozicioniranja Sisačko-moslavačke županije kao poželjnog mjesta za život za sve generacije.