Predstavljena mapa “Tkano ruho iz naših škrinja”

U Muzeju Moslavine Kutina predstavljena je mapa „Tkano ruho iz naših škrinja“ proizašlu iz suradnje Etnografskog odjela muzeja s KUD-om „Seljačka sloga“ iz Kutinskog sela.

Okupljene je pozdravila i na važnost ovog projekta realiziranog prošle godine, povodom 70. obljetnice KUD-a iz Radićeve ulice podsjetila ravnateljica Muzeja Jasmina Uroda Kutlić.

Pozdravne riječi uputio je i gradonačelnik Zlatko Babić. Izrazio je pritom zadovoljstvo što društvo iz Kutinskog sela više od sedam desetljeća čuva tradicijsku baštinu te napomenuo kako je ovaj događaj podsjetnik na njezino bogatstvo.

U ime KUD-a „Seljačka sloga“ obratila se tajnica Vesna Tomljenović, a mapu je predstavila kustosica Etnografskog odjela Silvija Kantolić.

Mapa sadrži 40-ak fotografija, i to je samo djelić onoga što se u škrinjama čuva. Ne govori samo o narodnim nošnjama, već i o stalim tekstilijama koje su u kućanstvu bile potrebne. Pokrivene su sve tkalačke tehnike koje su se koristile za ukrašavanje ruha u Moslavini, tkanje u zev, na daščicu, naopaki prebor i vutlano, a zastupljene su i narodne nošnje koje su vezene pečkim vezom. Sve je to kronološki posloženo kako bi se ukazalo na redoslijed korištenja pojedinih tehnika tkanja, ali i načina ukrašavanja ruha.

Promocija je održana u sklopu Muzejskog ponedjeljka, a uveličana je prigodnom revijom i s tradicijskim pjesama Kutinskog sela, jedne od najstarijih ulica u Kutini.