Popovački vrtićanci obilježili Međunarodni dan georaznolikosti

Moslavina prvi put obilježava Međunarodni dan georaznolikosti. Aktivnosti koje su se odvijale kroz pet dana (od 3. do 7. 10.) pokazale su bogatstvo vrijednosti nežive prirode i geološke baštine naše regije.

Uz organizacije s područja Kutine, obilježavanju su se priključile Udruga Moslavina i Dječji vrtić iz Popovače.

Popovački su mališani uz pomoć svojih roditelja i odgajatelja, pod stručnim vodstvom Udruge Moslavina i članova planinarskih društava, prošle subote šetali i planinarili Moslavačkom gorom.  Susret je započeo prikupljanjem uzoraka nafte iz bunara „Martin“ u Ciglenici. U nastavku, održana je šetnja od Crkvenog jarka gdje se iskapala  glina za potrebe muzejske zbirke koja se planira otvoriti u Popovači, sve do Bele crkve. Na kraju, vrtićanci i njihovi pratitelji, dan su zaključili na jezeru Mikleuška, gdje su se družili sa sudionicima geološke šetnje.

Uz učenje o Moslavačkoj gori i njezinim ljepotama, prilika je ovo bila i za razvijanje novih vještina, ali i piknik, druženje s obitelji i prijateljima. Bez obzira na promjenjive vremenske prilike, mališani s nestrpljenjem očekuju novi susret i priliku za istraživanje georaznolikosti Moslavine.

Podsjetiti vrijedi kako je UNESCO je 2021., 6. listopada proglasio Međunarodnim danom georaznolikosti, a ove je godine diljem svijeta obilježen treći put pod sloganom „Očuvanje prošlosti – održavanje budućnosti“.