Podrška Nacionalnom tjednu dojenja

Od 1. do 7. listopada već tradicionalno u Hrvatskoj se obilježava Nacionalni tjedan dojenja. Svake godine to je prilika za organizaciju stručnih skupova, javnozdravstvenih akcija u zajednici i medijskih istupa, sve u cilju promicanja dobrobiti dojenja za zdravlje djeteta i majke.

Čelnici aktualne vlasti u Kutini i Sisačko moslavačkoj županiji na čelu sa županom Ivanom Celjakom i gradonačelnikom Zlatkom Babićem podržali su ovu javno zdravstvenu akciju posjetivši štand postavljen u Domu zdravlja u povodu Nacionalnog tjedna dojenja. Medicinske sestre Doma zdravlja Kutina rekle su nešto više o važnosti dojenja, te su predstavnike provele kroz odjel Centra za Majku i dijete koji uključuje, trudničke tečajeve, baby handling odnosno fizikalne vježbe za djecu.
  

„Vrlo je važno naučiti majku kako ispravno dojiti. Važno je i vidjeti postoji li neki anatomski problem, bilo kod majke ili djeteta, koji onemogućuje da se dojenje odvija bez stresa. Tu važnu ulogu imaju patronažne sestre koje pomažu majkama u roku 24 sata i upućuju ih, ukoliko postoji neki problem, gdje potražiti pomoć“, rekla je Milkica Ivezić Lalić, glavni fizioterapeut.

  Prema najnovijim podacima iz 2023. godine 69 % djece u rodilištima hranjeno je isključivo majčinim mlijekom. Podaci primarne zdravstvene zaštite pak ukazuju da učestalost isključivog dojenja pada s dobi te u dobi od mjesec dana iznosi nešto više od 50 %, a u dobi od 6 mjeseci, što je dob do koje Svjetska zdravstvena organizacija preporuča isključivo dojenje, isključivo je dojeno tek oko 10 % djece u Hrvatskoj – istaknuto je na stručnom skupu posvećenom Nacionalnom tjednu dojenja u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.