Održana 267. sjednica nacionalnog Gospodarsko-socijalnog vijeća

U Gradskoj Munjari u Petrinji, 22. listopada, održana je 267. sjednica nacionalnog Gospodarsko-socijalnog vijeća kojom je predsjedao Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Prva je ovo sjednica u mandatu aktualne Vlade RH održana izvan Zagreba, a uz predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića i njegove suradnike, nazočili su joj i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i sindikalnih središnjica te župan Ivan Celjak sa suradnicima.

Na sjednici je predstavljen Nacionalni plan stambene politike o kojoj je govorio potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Župan Celjak je istaknuo kako je održavanje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća u Petrinji pokazatelj podrške razvoju ove županije. „Danas smo svjedoci povijesne stanogradnje na području Sisačko-moslavačke županije. Danas na području županije se gradi 40-tak višestambenih zgrada s više od 700 stanova. Za koju godinu ćemo imati puno više stanova nego smo imali prije potresa. To je osobito važno za demografsko osnaženje cijele Sisačko-moslavačke županije. Uz stanovanje, uz pomoć Vlade Republike Hrvatske, gradimo najmoderniji zdravstveni sustav, obrazovni sustav i sustav socijalne skrbi u Hrvatskoj“- naveo je Celjak.

„Mislim da je dijalog kojeg imamo i sa poslodavcima i sa sindikatima izrazito dobar, koristan i da je sada nakon više od osam godina suradnje stupanj povjerenja i razumijevanja na visokoj razini, a to se vidi u konačnici u kvaliteti zakonodavstva i većim plaćama zaposlenih u privatnom, javnom i državnom sektoru. Na tom tragu, prvi dojam i prve reakcije koje sam čuo na Nacionalni plan stambene politike prilično pozitivan, što znači da smo itekako prepoznali temu koja je jako važna, osobito mladim obiteljima. Priuštivost stanovanja nije samo hrvatska tema, već i europska tema i radit ćemo na tome da se svim mjerama, vodi računa o stvaranju pretpostavki i za povoljniji najam i za priuštiviju cijenu kupnje nekretnina, osobito za mlade obitelji“ – rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.