Održan 1. Poljoprivredni sajam u Jasenovcu

U Jasenovcu je 5. listopada održan Prvi poljoprivredni sajam u Lonjskom polju, u organizaciji JU PP Lonjsko polje, PZ Sava Jasenovac, Općine Jasenovac i TZ Općine Jasenovac.

Više od dvadeset izlagača predstavilo je proizvode svojih OPG-a, od meda i pčelinjih proizvoda do starih sorti jabuka. Uz degustaciju domaćih proizvoda, posjetitelji su mogli pogledati i izložbu malih životinja, a zainteresirani i sudjelovati u zanimljivim predavanjima i demontracijskim aktivnostima.

U sklopu sajma održan je i bogat kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali polaznici Dječjeg vrtića Jasenovac, učenici trećeg razreda OŠ Jasenovac, KUD „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine, FA Etno Siscia iz Siska i KUD „Rešetari” iz Brodsko-posavske županije. Pripremljene su i tradicionalne delicije Jasenovačke Posavine, gulaš i fiš.

Prvi poljoprivredni sajam inicijativa je PZ „Sava” Jasenovac, a predsjednica Julka Đilas u ovoj se prigodi zahvalila svim izlagačima koji su se odazvali na poziv zadruge za sudjelovanjem u sajmu.

Domagoj Šejatović ravnatelj JU PP Lonjsko polje izrazio je, u ime ove ustanove, zadovoljstvo suradnjom lokalne zajednice s ustanovom na promociji svih vrijednosti, od kojih je dio predstavljen i na ovom sajmu.

Načelnica Općine Marija Mačković, kojoj je i pripala čast otvorenja sajma, zahvalivši svim izlagačima, naglasila je kako mještani ove općine uzgajaju brojne kulture, a Općina im u sladu sa svojim mogućnostima kontinuirano daje potporu.

S druge pak strane, izlagači ističu kako su sajmovi ove vrste odličan način promocije njihovih proizvoda, a predavanja i radionice način da se nauči nešto novo i da se u konačnici iskoriste sve mogućnosti koje mogu doprinijeti vidljivosti, na tržištu, njihovih proizvoda, ali i osigurati potpore i poticaje iz nacionalnih i europskih fondova.

Prvi poljoprivredni sajam u Lonjskom polju, u Jasenovcu, potvrdili su i organizatori i izlagači, nije i posljednji, te najavili i sljedeći, 2025. godine.