Obilježen Međunarodni dan georaznolikosti

Grad Kutina i udruga Moslavina ove godine prvi put obilježavaju Međunarodni dan georaznolikosti, a aktivnosti će prikazati bogatstvo geološke baštine i vrijednosti nežive prirode ovog područja. Gradonačelnik Zlatko Babić, u pratnji pročelnika Upravnog odjela za komunalne servise, građenje i zaštitu okoliša Eduarda Gelešića, obišao je Multimedijalnu dvoranu na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini, gdje je održana prezentacija pod nazivom „Nafta u moslavačkom podzemlju – porijeklo, nastanak i potraga za njom.“ Nafta i plin predstavljaju ključne energente koji su pokretali gospodarski razvoj Moslavine posljednjih 80 godina. Posjetitelji su imali priliku saznati kako su prije 17 milijuna godina na području Moslavine prevladavale morske površine, a u zaštićenim lagunama taložili su se muljevi bogati algama i planktonima – ključnim tvarima za stvaranje nafte i plina.

Prezentacija je obuhvatila sve faze ovog procesa te prikazala bogatstvo resursa u podzemlju Moslavine. Jedan od najzanimljivijih dijelova bio je shematski model podzemlja između Popovače i Stružca, a transformacijski hodogram prikazao je kako se stijene različitog stupnja termalne izmjene pretvaraju u naftu. Uzorci nafte i stijena iz Moslavačkog područja dodatno su obogatili doživljaj posjetitelja.

Doc. dr. sc. Marko Cvetković, koji je predstavio model podzemlja, naglasio je važnost razumijevanja geoloških procesa: „Ovo je geološki profil od Volodera prema naftnom polju Stružec. Na ovom modelu možemo vidjeti slojeve sedimenta koji su se nakupljali kroz posljednjih 17 milijuna godina, te nakupine ugljikovodika koje su od velikog značaja za naše energetske potrebe. Ovaj model prikazuje put ugljikovodika od matične stijene do njegovog sazrijevanja i konačnog oslobađanja.“ Uz ovu edukativnu prezentaciju, posjetitelji su mogli razgledati izložbu pod nazivom „Kristali i stijene Moslavačke gore“, gdje su prikazani najpoznatiji kristali i stijene s lokaliteta kao što su Velika Kamenica, Srednja rijeka i Pleterac. Gradonačelnik Babić istaknuo je važnost ovakvih manifestacija za popularizaciju znanosti i očuvanje geološke baštine Moslavine, koja ima potencijal igrati ključnu ulogu u daljnjem gospodarskom razvoju regije. (izvor: www.kutina.hr)