Obilježen Dan bijelog štapa

U Kutini je svečano obilježen Dan bijelog štapa, u organizaciji Udruge slijepih Grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije. Ovaj dan, koji slavi simbol bijelog štapa kao znak samostalnosti i slobode kretanja slijepih i slabovidnih osoba, okupio je mnoge članove zajednice, predstavnike lokalnih vlasti i goste.

Predsjednik Udruge, Mario Merhaut, u svom govoru istaknuo je važnost bijelog štapa ne samo kao pomagala, već i kao simbola potrebe za podrškom te ravnopravnog sudjelovanja slijepih osoba u društvu. Bila je to prigoda da se održi prezentacija digitalno-taktilne reljefne karte, koju Udruga planira nabaviti u skoroj budućnosti. Ova inovativna tehnologija omogućit će slijepim osobama lakšu orijentaciju u prostoru i bolju samostalnost u kretanju, što predstavlja značajan napredak u njihovom svakodnevnom životu.

Među čelnicima lokalnih samouprava događaju su u ime Grada Kutine prisustvovali gradonačelnik Zlatko Babić i pročelnik Robert Kolenc. Gradonačelnik je pohvalio rad Udruge i izrazio zadovoljstvo naporima koje ulažu u stvaranje inkluzivnog društva. “Čestitam Udruzi na njihovom uspješnom radu. Njihovi projekti donose konkretne promjene i zaista čine razliku u životima njihovih članova,” rekao je gradonačelnik Babić te zahvalio svima koji su svojim prisustvom i podrškom pridonijeli obilježavanju Dana bijelog štapa. (www.kutina.hr)