Obilježen Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije

18. listopada obilježen je Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije. Središnje obilježavanje održano je  odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata te svim hrvatskim braniteljima koji su iz Sisačko-moslavačke županije otišli na ratišta diljem Hrvatske. Položeni su tako vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika u Novom Farkašiću te u Sisku kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana.

Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije obilježava se u spomen na 18. listopada 1991. godine i pobjedonosnu akciju Hrvatske vojske na potezu Farkašić-Vratečko- Slana. Bila je to prva vojno-oslobodilačka akcija zapovjedništva operativne grupe HV-a za Sisak i Banovinu koja je trajala do 21. listopada kada su snage HV-a došle do Slane i tu se utvrdile.

Dio ovogodišnjeg obilježavanja bio je i prigodan program na trgu ispred odgojno-obrazovnog i kulturnog centra u Rimskoj 19 u Sisku tijekom kojeg je prikazan film o događajima iz vremena Domovinskog rata na području Sisačko-moslavačke županije, a mogli se razgledati i izložba od 140 literarnih i likovnih učeničkih radova koja je postavljena u galerijskom prostoru Kulturno-povijesnog centra SMŽ.

Župan Ivan Celjak, koji je u ovoj prigodi bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, istaknuo je kako je važno prenositi pozitivne vrijednosti Domovinskog rata na mlađe generacije. Također, napomenuo je i kako je upravo Sisačko-moslavačka županija prva županija u Republici Hrvatskoj koja je 2007. godine donijela odluku o obilježavanju Dana hrvatskih branitelja.

Uz župana, okupljenima su se obratili predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata SMŽ Nenad Bužanić te izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Drago Matanović, koji su kao svjedoci tog vremena podsjetili na važnost Domovinskog rata.