Kazalište Tirena gostovalo u Popovači

U sklopu Dječjeg tjedna, a u organizaciji Knjižnice i čitaonice Popovača, u tamošnjem Domu kulture gostovao je Teatar Tirena.

Tom prigodom izveli su predstavu „Mreža“ za učenike viših razreda OŠ Popovača i OŠ Zorke Sever.

Predstava „Mreža“ koju autorski potpisuju redateljica Iva Olujić i dramaturginja Nina Horvat bavi se time kako uspješno „navigirati“ virtualnim svijetom u kojem su mjerne jedinice broj pratitelja, broj srca ispod posta i broj pregleda.

Veronika Mach i Luka Šatara u predstavi igraju dvoje influensera koji su nakon javne svađe na društvenim mrežama preplavljeni negativnim komentarima, prijetnjama i uvredama. Usprkos svojim nesuglasicama, odlučuju pokrenuti zajednički profil na kojem kroz niz atraktivnih i zabavnih videa pokušavaju svojim followerima skrenuti pažnju na problematičnu stranu društvenih mreža.

U svojim videima obrađuju teme kao što su trollovi u komentarima, govor mržnje, sigurnost, virtualni identiteti, cyberbullying, opasni izazovi, posljedice prekomjernog korištenja društvenih mreža…

Društvene mreže omogućile su da svatko ima platformu za izražavanje. Do izražaja dolaze glasovi pojedinaca, no istodobno ne postoji nikakvo reguliranje informacija koje ti glasovi plasiraju. Stvari se često uzimaju zdravo za gotovo, a kritičko mišljenje se ne razvija dovoljno.