Ivančice na Festivalu dječjeg folklora u Vinkovcima

U Vinkovcima je od 10. do 13. listopada održan 21. Festival dječjeg folklora Hrvatske. Riječ je o festivalu koji se tijekom prošla dva desetljeća održavao u Kutini.

Publici i stručnom povjerenstvu tom se prigodom predstavilo 18 skupina podijeljenih u 2 kategorije.

Među mlađim uzrastima, do 10 godina, najbolji su bili KUD „Belec“ iz Krapinsko-zagorske županije, KUD „Slavko Janković“ Rokovci-Andrijaševci iz Vukovarsko-srijemske županije i „Centar tradicijske kulture Varaždin“ iz Varaždinske županije. U kategoriji djece od 10 fo 14 godina najbolji su bili HKUD „Petar Zrinski“ iz Zagrebačke Županije, KUD „Mak“ Trnovec iz Varaždinske županije i KUD „Klek“ Ogulin“ iz Karlovačke županije.

Sisačko-moslavačku županiju predstavljao je FA „I. G. Kovačić“ Sisak, u kategoriji do 10 godina, a kao jedna od pobjedničkih skupina prošle godine, na festivalu je nastupila i folklorna skupina KUD-a „Ivančice“ iz Kutine.

Stručno povjerenstvo, u kojem su bile i kutinska etnologinja Slavica Moslavac te Katica Tomac Licht, ocjenjivalo je opći umjetnički dojam i kvalitetu izvedbe u pjesmi i glazbi te ljepotu i raznolikost narodnog ruha. Kutinske članice pohvalile su impresivan broj mladih iz cijele Hrvatske koji su na jednom mjestu srcem pjevali i plesali svoju tradiciju.