Sjednica Gradskog vijeća Kutine

Gradsko vijeće Kutine jučer je održalo prvu sjednicu nakon ljetne stanke. Zbog preduge pauze, što je bila kritika oporbenih vijećnika, imala je vrlo opširan dnevni red. Na njemu su se uz ostalo, našla izviješća ravnatelja Dječjeg vrtića i šest osnovnih škola za proteklu godinu. Neminovno su se na njih nadovezala i aktualna pitanja poput aktualne liste čekanja u Dječjem vrtiću prilikom izvješća ravnateljice Sandre Todorov. Ona je najavila otvaranje dodatnog prostora za dvije skupine jaslica u Kolodvorskoj ulici čime bi u vrtić bila smještena sva djeca čija oba roditelja rade. Trajna rješenja liste čekanja najavljena su sljedeće pedagoške godine otvaranjem tri nova vrtića.

 Ravnatelji škola kao i prethodnih godina tražili su veća ulaganja u školstvo. Među ostalim ističu kako imaju više potreba za pomoćnicima u nastavi prema rješenjima, nego što imaju samih pomoćnika. Pitanje uređenja prometne infrastrukture do PŠ Ilova i PŠ Kutinska Slatina istaknuta su kao prioritetna za sigurnost djece. Iz Grada su obećali žurno rješavanje uz pomoć ŽUC-a i ostalih nadležnih tijela. Uz ostalo istaknuta je potreba za uređenjem sportskih igrališta kod OŠ Stjepana Kefelje i kod OŠ Zvonimira Franka… OŠ Vladimira Vidrića i OŠ Banova Jaruga u boljem su položaju jer su u eksperimentalnom programu Cjeloživotne škole za što imaju uvjete kao škole s jednosmjenskim radom. To im je donijelo značajna sredstva za osiguravanje nadstandarda u svojim školama.

Grad teži i u drugim školama osigurati jednosmjenski rad, istaknuo je Babić: „U OŠ Stjepana Kefelje dobili smo suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za dogradnju škole. U Lovraku načelno imamo suglasnost i pripremamo dokumentaciju za dogradnju kuhinje, blagovaonice i dodatnog prostora. Ne bježimo od problema s toplim obrocima u toj školi“. Pohvale za svoj rad svi gradski vijećnici uputili su ravnateljima škola, među kojima je izvješće podnio i v.d. ravnatelja OGŠ Borisa Papandopula, Miroslav Švirtlich.
 Polugodišnje izviješće o radu gradonačelnika prošlo je bez glasova oporbe. Predsjednica kluba vijećnika SDP-a Jasminka Molnar kritizirala je koncept izviješća u kojima su neke ustanove dale detaljna izviješća o radu, dok su neka izviješća u potpunosti izostala.

Kritizirala je i izostanak procjene utjecaja na okoliš kod izmjena Prostornog plana kojom bi se, kako je navela, onemogućilo kogeneracijsko postrojenje, dodajući i da je Kutina loše održavana i da nema jasne strategije i ciljeva za razvoj grada. Kritike su upućene i što je Grad sam kupio vozilo hitne pomoći, dok su ga drugi gradovi dobili od županije.

 Gradonačelnik je odgovorio kako su prigovori građana na hitnu bili učestali. „U cilju što bržeg rješavanja tog problema, uzevši u obzir da je indeks razvijenosti Kutine puno veći od okolnih županijskih mjesta koja su hitnu dobila od Sisačko moslavačke županije, odlučili smo sami kupiti vozilo. S druge strane županija će nam financirati u sličnom iznosu drugi tim hitne medicinske pomoći u Kutini, tim T2 kako bi što prije unaprijedili hitnu pomoć“ – obrazlaže  Babić.
Vijećnici su usvojili i polugodišnje izviješće o proračunu. Oporba je tom prilikom kritizirala kreditna zaduženja grada, na što je pročelnik za financije Ivan Crnac ustvrdio da su zaduženja u dozvoljenim zakonskim granicama. 

 Usvojen je i prijedlog programa dodjele državnih potpora o kojima je govorio pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić. One bi trebale omogućiti potencijalnim ulagačima u Kutini određene olakšice. O njima krajnju odluku donosi Gradsko vijeće.
 Na prijedlog pročelnice za prostorno uređenje Snježane Šlabek Ohman usvojene su odluke o izmjenama i dopunama prostornih planova, GUP-a i DPU-a čija će izrada biti osuvremenjena uz potporu Ministarstva, a temeljem uspješne aplikacije na natječaj.

 Određene su i pravne osobe za sustav Civilne zaštite, te je usvojena odluka da se izbori za mjesne odbore u Gradu Kutini održe 24. studenog. Gradonačelnik je pozvao građane da se aktiviraju i uključe u ove izbore.