Dani slovačke kulture u Lipovljanima

Matica slovačka u Lipovljanima organizirala je 4. dane slovačke kulture na kojima su uz domaći KUD Lipa, te mješoviti pjevački zbor „Lira“ nastupili i članovi slovačkog KUD-a Ljudevit Štur iz Iloka. Solo nastup na gitari imao je Kristijan Sudra, a organizirana je i projekcija dokumentarnih filmova o kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima i ljepotama Slovačke.

Ujedno je u suradnji sa Slovačkim centrom za kulturu iz Našica postavljena izložba o zaslužnim članovima Matice slovačke.

Predsjednik Matice slovačke u Lipovljanima, Josip Krajči, istaknuo je da Matica ujedno slavi i 100. obljetnicu čehoslovačke besede u kojoj su svoj kulturni i društveni rad u doba stare i nove Jugoslavije zajednički organizirali lipovljanski Česi i Slovaci.

Tim povodom iz tiska je izašla i prigodna knjiga zapisa i svjedočanstava autora Josipa Krajčija i urednice etnologinje Slavice Moslavac iz Kutine.

Saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu, Vladimir Bilek, pohvalio je rad Matice slovačke u Lipovljanima koja njeguje svoju kulturu i čuva nacionalni identitet te ujedno izdavanjem publikacije čuva od zaborava aktivnosti svojih predaka. (I.G.)