Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Na Gradskoj tržnici u Popovači, u subotu 12. listopada,  održana je centralna svečanost „Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje“.

Riječ je o programu kojeg je Turistička zajednica Grada Popovače pripremila uz pomoć brojnih udruga i ustanove koje djeluju na području grada.

Kako su poručili organizatori, cilj ove manifestacije koja se već godinama provodi u odgojno-obrazovnim ustanovama i udrugama, jest kroz predstavljanje svojih proizvoda i aktivnosti među građanima popularizirati bogatstvo tradicije i baštine moslavačkog kraja te zajedno izraziti zahvalu za plodove zemlje.

Centralna svečanost otvorena je po dolasku vesele povorke koja je od Trga II prodefilirala do Tržnice, a nastavljena je bogatim kulturno-zabavnim programom u kojem su sudjelovali mališani iz Dječjeg vrtića– skupina „Dupini“, Dramska skupina OŠ Popovača s voditeljicom Snježanom Šket, KUD „Jelenčanka“ Gornja Jelenska, Mažoretkinje Grada Popovače i Akrobatski rock’n’roll klub Rockultura.

Među izlagačima i ove su se godine našli već spomenuti KUD „Jelenčanka“ te KUD-ovi „Stjepan Šajnović“ iz Osekova, „Potočanka“ iz Potoka, „Moslavčanka“ iz Donje Gračenice i „Moslavka“ iz Gornje Gračenice, Udruga pčelara „Lipa“, Udruga vinogradara i voćara Škrlet, Pekarna Vikend, Učenička zadruga „Zora“ OŠ Zorke Sever, Učenička zadruga „Jelenak“ OŠ Popovača, Caritas župe sv. Alojzija Gonzage Popovača, Ludmila Vasiljević, Jasna Tomljenović, OPG Krpes, Knjižnica i čitaonica, Dječji vrtić te Udruga žena grada Popovače.

Blagoslov kruha i plodova zemlje uz prigodnu molitvu predvodio je popovački župnik, vlč. Ivan Petrović, a sudionicima programa i izlagačima, te Turističkoj zajednici, na kreativnosti i maštovitosti zahvalio je gradonačelnik Josip Mišković.  

Druženje okupljenih građana završilo je degustacijom  različitih kolača i ostalih domaćih proizvoda te obilaskom izložbeno-prodajnih štandova.