Amalija Kujundžić izabrana za dječju gradonačelnicu

U prostoru Gradske uprave, 23. listopada, održana je 1. sjednica novog saziva Dječjeg gradskog vijeća Popovače.

Događaj je to od iznimne važnosti za uključivanje u akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece”, a kojoj se pristupilo prije nekoliko godina.

Sjednicu Dječjeg gradskog vijeća vodila je ravnateljica Knjižnice i čitaonice Ivana Vlašić, kojoj je povjerena i funkcija voditeljice tog savjetodavnog tijela, a nazočili su joj i gradonačelnik Josip Mišković, njegov zamjenik Lovro Miklaužić, voditeljica Turističke zajednice Ksenija Tomac Špoljarić, a koja je ujedno i tajnica Koordinacijskog odbora inicijative „Popovača-Grad prijatelj djece“ te ravnatelji popovačkih osnovnih škola Zvjezdana Martinec i Dražen Mlakar.

Da je i glas djece u Popovači od izuzetne važnosti istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Josip Mišković. „Inicijativa za „Grad prijatelj djece“ je nastala onog časa kada smo dobili status grada. Ispunili smo veći broj zahtjeva, imamo i dosta sadržaja primjerenog djeci, naša su ulaganja velikim dijelom usmjerena na njihove potrebe. Meni je zaista drago što se ovim korakom, Dječjim gradskim vijećem, čuje i glas naše djece koja će nam dati svoje savjete i primjedbe. Red je da ih mi odrasli saslušamo i pokušamo riješiti njihove probleme.“ – rekao je gradonačelnik.

Nakon kratkog upoznavanja 12 članova ovog tijela, a koji su predsjednici šestih i sedmih razreda, uslijedilo je glasovanje te je za dječju gradonačelnicu izabrana Amalija Kujundžić, učenica 6.b razreda OŠ Popovača, a za njezina zamjenika Andreas Maranić, učenik 6.c razreda OŠ Zorke Sever. Uz njih, drugi saziv ovog tijela čine i: Matej Mužina, Sara Kundrata, Noa Grgurić, Leo Miščančuk i Sandro Dumbović iz OŠ Popovača te Jan Miholić, Ema Papišta, Iva Brlek, Ana Maračić i Katja Horvatin iz OŠ Zorke Sever.

Po završetku izbora, okupljenima se obratila i dječja gradonačelnica. „Dolazim iz Donje Vlahiničke. Odlična sam učenica, volim školu, druženje s prijateljima, životinje i igru s njima. Također, volim crtanje, čitanje, sport, glazbu te volim istraživati nove stvari. Ja ću se zalagati za dječji glas, za njihova prava i ono što žele. Smatram da ću dobro obavljati ovaj posao budući da sam već javno nastupala i veselim se novim izazovima koje on donosi.“– rekla je Amalija Kujundžić.

Njezin zamjenik, Andreas Maranić, dolazi iz Gornje Vlahiničke, uspješan je sportaš, a bavi se kickboxingom. Kako je rekao, bit će joj podrška, ali i savjetnik.

U nastavku sjednice dječji su gradski vijećnici imali prilike upoznati predstavnike Grada i upitati ih sve što ih je zanimalo o poslovanju Grada i Vijeća, ali i saznati koje su njihove nove zadaće. Također, izrazili su i svoje želje, među kojima su uređenje dječjih igrališta i sportskih terena te uređenje kina i organizacija većeg broja kazališnih predstava i koncerata.