Županija otvorila odgojno-obrazovni i kulturni centar u Sisku

Sisačko-moslavačka županija izgradila je, obnovila i uredila odgojno-obrazovni i kulturni centar u Sisku u Rimskoj ulici 19. Zgradi, u kojoj se prije potresa nalazio istražni zatvor i policijska uprava, Sisačko-moslavačka županija dala je novu odgojno-obrazovnu i kulturnu namjenu i oplemenila je novim sadržajima.
Kompleks u Rimskoj 19 svečano su 19. rujna otvorili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i župan Ivan Celjak. Obnovu objekta provela je Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, a financirana je iz Fonda solidarnosti EU.
Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije, u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, prepustilo je Sisačko-moslavačkoj županiji na korištenje ovaj kompleks zgrada.
Završetkom radova, čija vrijednost iznosi više od 12 milijuna €, Sisačko-moslavačka županija je Sisku poklonila novi ukras, trg i kompleks zgrada u kojima će se održavati nastava za 367 učenika Glazbene škole Frana Lhotke, u njemu će biti smještene galerije Kulturno-povijesnog centra SMŽ, prvi županijski dječji vrtić u Hrvatskoj za koji je Županija nabavila novu opremu i namještaj u vrijednosti oko 200.000 €, uredi za djelatnosti iz područja kulture te sobe za gostujuće umjetnike.
Vanjski prostor novog centra otvoren je prema staroj zgradi glazbene škole i postao je moderan trg sa zelenilom i popločenjem za održavanje koncerata na otvorenom. U prizemlju objekta trenutno se uređuje i oprema prostor Art Caffea, novog praktikuma Srednje škole Viktorovac.

Župan Ivan Celjak je u ovoj prigodi podsjetio na ciljeve i vizije koje je aktualna županijska vlast sebi zadala pri preuzimanju dužnosti 2021. godine.
„Tada smo se dogovorili da ćemo usmjeriti svu svoju energiju i vrijeme da osiguramo najbolje uvjete našem zdravstvenom, obrazovnom sustavu i sustavu socijalne skrbi u onom dijelu u kojem je nadležna SMŽ. Danas, tri godine nakon toga, Županija je obnovila ili izgradila 23 škole, podižući u svakom objektu kvalitetu i uvjete rada. Do kraja ove godine obnovit ćemo sve bolničke zgrade, osim zgrade nove bolnice u Petrinji, a obnovljen je gotovo čitav sustav primarne zdravstvene zaštite te je nabavljena medicinska oprema u vrijednosti preko 8 milijuna €. U sustavu socijalne skrbi, osim obnove naših objekata koji su stradali u potresu, izgradili smo 166 kuća, koje će biti umirovljenička naselja. Kuće trenutno služe za privremeni smještaj sugrađana koji su ostali bez svojih domova u potresu, a nakon što prestane takva potreba, imat ćemo najkvalitetnija umirovljenička naselja u Hrvatskoj“ rekao je župan Celjak.

Govoreći o otvorenom kompleksu zgrada, župan je rekao kako većina Siščana zna kako je ovaj kompleks izgledao nakon potresa i kako izgleda danas.
„Ovaj kompleks je promijenio vizuru grada Siska. Međutim, još su važniji sadržaji koji će se odvijati u njemu. Ovdje je naš Kulturno-povijesni centar s dvije galerije, odnosno galerija Marijana Glavnika, našeg poznatog kipara i slikara i dodatni galerijski prostor u kojem će umjetnici izlagati svoja djela, predstavljati knjige, čitati pjesme. Imamo i sobe za gostujuće umjetnike. Ovdje se nalazi i praktikum Srednje škole Viktorovac, odnosno ugostiteljski objekt koji će voditi učenici i profesori. Željeli smo osigurati jednu točku okupljanja za velik broj ljudi koji će ovdje dolaziti“, dodao je župan.
Sisačko-moslavačka županija jedina je županija u Hrvatskoj koja je izgradila dječji vrtić.
„Opremili smo vrtić najkvalitetnijom opremom kako bismo osigurali najbolje uvjete za našu djecu. Vrtić će moći primiti pedesetak djece u 4 odgojno-obrazovne skupine“, rekao je župan.
U središtu kompleksa nalazi se prekrasan trg, kao i dječje igralište.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u svom je obraćanju podsjetila kako su dolasci u Sisačko-moslavačku županiju i druge dijelove Hrvatske, pogođene potresom, svima bili puni neizvjesnosti, straha, nesigurnosti i iščekivanja.
„Sada, kad obilazimo sve te zgrade i područja koja smo obnovili, svi osjećamo veliku sreću i ponos. Velik je ponos, sreća i zadovoljstvo da smo još jednu vrijednu zgradu unutar kulturno-povijesne cjeline obnovili i stavili u funkciju i to ovako vrijednu funkciju koja će gradu Sisku dati nove sadržaje, dovesti puno ljudi, mladih ljudi, u centar grada“, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.
Podsjetila je kako Ministarstvo kulture i medija na području pogođenom potresom obnavlja ili je završilo obnovu više od 400 zgrada, a od ukupnih sredstava Fonda solidarnosti, trećina je realizirana putem Ministarstva kulture i medija.
Svečanost u povodu otvaranja ovog novog, atraktivnog prostora u središtu Siska, bit će održana u nedjelju, 22. rujna s početkom u 17 sati i 30 minuta. Sisačko-moslavačka županija poziva sve građane na program koji će obogatiti koncert grupe „Gelato Sisters“.