Započinje gradnja sportske dvorane u Velikoj Ludini

U povodu gradnje sportske dvorane u Velikoj Ludini održana je početna konferencija. Tom prigodom projekt „Ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti na području Općine Velika Ludina s ciljem doprinosa regionalnoj diversifikaciji i specijalizaciji hrvatskog turizma“ vrijednosti 6,79 milijuna eura, koji se bespovratno financira sa 6,15 milijuna eura iz EU fondova, predstavio je velikoludinski načelnik Dražen Pavlović.

„Važan je to i ambiciozan projekt, najvrjedniji u povijesti naše općine, vrijednosti kao dva godišnja proračuna Općine, a koji smo počeli planirati prije 6 godina, kada smo kupili i prvo zemljište za gradnju dvorane. On predstavlja ključnu investiciju u budućnost našeg kraja, turizma i sporta, a u konačnici i bolji život svih nas. Svi smo svjesni koliko je turizam važan za gospodarstvo naše zemlje. Međutim, jednako tako znamo da nije svaki oblik turizma održiv ili razvijen ravnomjerno. Upravo je to izazov na koji naš projekt odgovara. Cilj ovog projekta je razvoj javne turističke infrastrukture na području Općine, koja će poticati oporavak i otpornost turističkog sektora, ali i povećati atraktivnost slabije razvijenih turističkih destinacija poput naše. Kroz ovaj projekt ne gradimo samo objekte, mi gradimo budućnost u kojoj će turizam i sport biti važni pokretači razvoja. Jedna od najznačajnijih investicija unutar ovog projekta je izgradnja suvremene sportske dvorane. Ova sportska dvorana s površinom od 2.476,30m2, neće biti samo infrastrukturni objekt. Ona će biti srce sportskih i turističkih događanja u našoj Općini. S tribinama za gledatelje i svim sadržajima potrebnim za održavanje službenih sportskih natjecanja. Međutim, ne radi se samo o sportu. Ova dvorana bit će multifunkcionalni prostor, idealan za različite vrste događanja. Ovdje ćemo organizirati sajmove, kulturne, društvene, gospodarske i poslovne događaje, zdravstvene i rekreativne aktivnosti te humanitarne akcije. Uz to, projekt uključuje i opremanje hostela, kako bi se osigurao adekvatan smještaj za posjetitelje i sudionike sportskih turnira i ostalih aktivnosti. Na taj način, Općina će postati atraktivno odredište, ne samo za sportaše, već i za turiste iz Hrvatske i inozemstva, što će dodatno potaknuti razvoj turizma i ekonomskog rasta.“ – rekao je načelnik.

U ime Ministarstva turizma i sporta, okupljenima se obratio ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Slavko Štefičar. „Jako mi je drago da vidimo rezultate i da je novac usmjeren u turistički nerazvijene krajeve i da ćemo time zapravo postići ono što smo reformom turizma i zamislili. Dakle, cilj nam je da više ne budemo prepoznatljiva destinacija samo po suncu i moru, nego da ćemo i u našim ostalim krajevima Lijepe naše imati turističke sadržaje koji mogu privući turiste, koji zapravo mogu pružiti dodatan sadržaj, ali i da to sve skupa bude na korist lokalnom stanovništvu, što nam je fokus. Sad predstoji jedan ogroman posao. Ja vjerujem, s obzirom na kvalitetu pripreme dokumentacije, da će i cijeli tim koji će raditi na realizaciji, na čelu s načelnikom,  biti na visini zadataka i da će taj projekt biti okončan u roku. Uz provedbu ovog projekta, sad nam preostaje i objedinjavanje turističkih ponuda kako bi se turist zadržao na ovoj destinaciji, kako bi ovaj projekt bio uspješan, održiv, u koristi turizmu i lokalnom stanovništvu. “ – rekao je Štefičar.

Partneri na ovom projektu Općini Velika Ludina su Sisačko-moslavačka županija, Lječilište Topusko i Top Terme d.o.o.. Kao njihov predstavnik, zamjenik župana Mihael Jurić posebno je pohvalio odličnu suradnju s Općinom na brojnim projektima, a posebice na ovom koji je od velikog značaja za širu okolicu.

„Iznimno mi je zadovoljstvo što mogu ispred Sisačko-moslavačke županije iskazati, da u jednoj kvalitetnoj sinergiji između lokalne, regionalne i nacionalne razine, u ovom slučaju između Ministarstva turizma i sporta, se konačno taj ključni strateški projekt u Velikoj Ludini realizira. Mi iskazujemo svoje zadovoljstvo, posebice iz ovog turističkog segmenta, gdje mi zaista puno ulažemo u turistički razvoj i potencijale Sisačko-moslavačke županije.“ – poručio je zamjenik župana Mihael Jurić.

Kako je najavio načelnik Dražen Pavlović, kamen temeljac bit će položen povodom Dana općine, 27. rujna, a sam završetak dvorane koja će ime nositi po poznatom atletičaru s ovog prostora, Franji Mihaliću, očekuje se u proljeće 2026. godine.