Svečana sjednica Općinskog vijeća Velike Ludine

Općina Velika Ludina proslavila je još jedan Dan Općine, a tim je povodom, uz bogat i raznovrstan program, održana i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Na rad Općinskog vijeća u proteklom razdoblju osvrnuo se predsjednik Vjekoslav Kamenščak:  „U ovom smo mandatu odradili 30 sjednica, a na kojima smo većinom jednoglasno donijeli niz odluka koje su bitne za razvoj naše Općine te zaključiti možemo kako je proteklo razdoblje bilo jedno od plodonosnijih.“

„Godine prolaze, a naša se općina kontinuirano razvija. Od jednog malog mjesta na rubu Općine Kutina, od 1993. godine postali smo Općina poželjna za život. Realizirani su brojni projekti, od kojih u proteklom jednogodišnjem razdoblju svakako treba istaknuti izgradnju vodovodne mreže u našem najmanjem naselju, Ludinici. Radilo se na javnoj rasvjeti, sva osim Vidrenjaka i Velike Ludine već imaju modernu LED rasvjetu, a i ta će ih naselja dobiti kroz sljedeću godinu. Uređivali su se društveni domovi, u suradnji s gradom Popovača kupljeno je jedno vozilo za hitnu medicinu, a kontinuirano se sufinanciraju i naše udruge i sportski klubovi. Naša cestovna infrastruktura je izvanredna što se tiče naših cesta. No, moram reći i da smo mi tijekom prošlih godina obnovili 3 dionice županijskih cesta po modelu 50:50. Riječ je o cestama u Okolima, Vidrenjaku te onoj od Male Ludine do Mustafine Klade, za koju smo dobili i državna sredstva. Sada je gotov projekt i uskoro nas očekuje modernizacija još jedne prometnice, od centra Velike Ludine do groblja, uz koju će se izgraditi i nogostup te javna rasvjeta. Završetkom tih radova, sve će ceste na našem području biti osuvremenjene za dugi niz godina.“ – rekao je načelnik Dražen Pavlović.

Najavio je načelnik i novu dogradnju Dječjeg vrtića, za što su ostvarena bespovratna EU sredstva od 324 tisuće eura, izgradnju sportske dvorane vrijedne 6,9 milijuna eura, ali i uređenje Moslavačke ulice, proširenje Vatrogasnog doma u Velikoj Ludini te daljnji razvoj turizma i gospodarstva, što će doprinijeti kvalitetnijem životu svih stanovnika ove općine.

Na svečanoj sjednici u Velikoj Ludini uz Dan Općine nazočili su i brojni gosti. Među njima bili su i čelni ljudi susjednih gradova i općina. U ime svih njih okupljenima se obratio gradonačelnik Popovače Josip Mišković, koji je pohvalio vidljivi napredak života u Općini: „Zaista je lijepo iz godine u godinu doći u Veliku Ludinu i vidjeti da je ta općina, pa možemo reći postala jedno zaista ugodno mjesto za življenje. Čestitam stoga načelniku i njegovim suradnicima na svemu što je napravljeno za boljitak ove sredine, a napravljeno je puno. Općina Velika Ludina ima dobre gospodarske i ostale preduvjete i rezultati su vidljivi u mnogim područjima.“ – rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Dan Općine Velika Ludina na svečanoj je sjednici čestitao i zamjenik župana Mihael Jurić. Istaknuo je izvrsnu dosadašnju suradnju s Općinom Velika Ludina koja će biti nastavljena i u budućnosti realizacijom brojnih projekata. Uz viđeno novo vozilo hitne pomoći te polaganje kamena temeljca za izgradnju nove sportske dvorane, ova se općina razvija i realizira i brojne druge projekte. „Ovaj intenzitet razvoja koji Općina Velika Ludina ima, mi kao Sisačko-moslavačka županija podupiremo. Pomažemo u okviru naše nadležnosti, u okviru školstva, zdravstva i socijalne skrbi. Vjerujem da ćemo u budućnosti ovaj intenzitet još i pojačati budući da se ovdje dosta toga radi, dosta se i ulaže, te moramo dati sve od sebe da se to tako i nastavi.“ – rekao je Jurić.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i Godišnja nagrada Općine, te priznanja. Godišnju nagradu Općine Velika Ludina za 2024. dobila je Bernarda Rundek Franić iz Velike Ludine za profesionalni doprinos na zaštiti umjetnina izrađenih od tekstila. Priznanja su dodijeljena: Davidu Vaceku za poseban doprinos u razvoju sporta,  DVD-u Katoličko Selišće za poseban doprinos u razvoju vatrogastva, Župnom Caritasu Župe Sv. Mihaela Arkanđela za poseban doprinos u humanitarnoj djelatnosti, KUD-u „Mijo Stuparić“ povodom 30. obljetnice djelovanja te obitelji Majer za najljepše uređenu okućnicu na području Općine. U ime nagrađenih tom se prigodom Općinskom vijeću zahvalila voditeljica Župnog Caritasa Marija Grubešić, kazavši kako su ova nagrada i priznanja od velikog značaja pojedincima i organizacijama koje se trude raditi što bolje u vremenu punom izazova.

Svečanu sjednicu pjesmom su oplemenili članovi Zbora OŠ Ludina i Kulturno-umjetničkog društva „Mijo Stuparić“.