Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao Sisačko-moslavačku županiju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, 9. rujna, boravio je u posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs te sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima.

Posjet je započeo u Petrinji, gdje je održana svečanost otvorenja Srednje škole, projekta vrijednog gotovo 11 milijuna eura. Obnova je omogućena zahvaljujući sredstvima zajma Svjetske banke, a zgradu zajedno s pripadajućim zemljištem donirala je tvrtka Gavrilović.

Škola izvodi gimnazijski te niz strukovnih programa, a zgrada se prostire na tri etaže, s gotovo 2400 m2 korisne površine. U njoj je smješteno 13 učionica i 9 praktikuma i laboratorija opremljenih modernom tehnologijom i namještajem. Uz školu je dograđena i školska sportska dvorana površine 1800 m2, spremište za poljoprivrednu mehanizaciju te vanjsko sportsko igralište.

Ukupna investicija u projekt uključujući opremu i usluge iznosi 13,5 milijuna €.

Napomenuti vrijedi i kako je Sisačko-moslavačka županija financirala izgradnju i nadzor radova prilazne ceste Srednjoj školi Petrinja u vrijednosti višoj od 450 000 €, te izgradnju trafostanice u vrijednosti gotovo 200 000 €. Osim toga, županija obnavlja i Matičnu zgradu škole, povijesno zaštićenu zgradu u središtu grada Petrinje, a po završetku obnove u nju će se smjestiti učenički dom i gimnazijski smjer Srednje škole Petrinja.

U nastavku posjeta, predsjednik Vlade sudjelovao je i u otvaranju obnovljene zgrade Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja te stambeno-poslovne zgrade Katastra i Državnog arhiva.

Ukupna vrijednost investicije obnove Hrvatskog doma je 12,7 milijuna €. Unutar zgrade POU Hrvatski dom Petrinja bit će smještene i Petrinjska razvojna agencija Petra i Petrinjski radio.

Ukupna vrijednost cjelovite obnove stambeno-poslovne zgrade Katastra i Državnog arhiva je 3,2 milijuna €, projekt je izveden prema programu cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline grada Petrinje nakon potresa 2020. godine, financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Zgrada je građena u drugoj polovici 18. stoljeća s tipičnom prostornom organizacijom. Riječ je o soliternoj jednokatnici koja je glavnim reprezentativnim pročeljem orijentirana prema trgu imajući važnu ulogu u njegovu formiranju. Kuća je vrijedan primjer barokne stambene arhitekture, ne samo u okviru grada Petrinje, već na području kontinentalne Hrvatske.

Prigodom posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji, premijer Plenković obišao je i obnovljene obiteljske zamjenske kuće u Donjoj Bačugi te kompleks zgrada odgojno-obrazovne i kulturne namjene u Sisku.

Posjet županiji završio je u Popovači obilaskom Osnovne škole Zorke Sever, koja provodi eksperimentalni program cjelodnevne škole.

Fotografije: SMŽ, Vlada RH, Marijana Petir