Otvoren 23. FANI

Festival alternativnog i nezavisnog izričaja FANI ove se godine održava 23. puta. Prilika je to da do izražaja dođe alternativna kultura u svim oblicima, a ove godine u događaj je uključena i udruga Oko društva koja u Baraci održava dio sadržaja.
 “Započeli smo oslikavanjem zida u predvorju kina koje je naslikao Alen Miler, nastavili smo s kazališnom predstavom Marina Ivanovića Stoke “Stara škola kreka – Iz tame u svjetlost”. U petak će biti prikazan dokumentarni film “Grandpa guru” koji je besplatan, dok će u subotu u Baraci biti održana tribina i otvorena izložba “Baraka kroz povijest”, rekla je Inga Martinovć Žanić, stručna suradnica Odjela za kulturu POU Kutina.

 Alen Miler poznati je grafiti majstor i jedan od autora knjige Blackbook Croatia. Predvorju kutinskog kina podario je novi izgled. “Riječ je o dekoraciji, a ne muralu. Malo smo pokušali uljepšati ovaj ambijent kina i nadam se da će se ljudima svidjeti. Misao vodilja bili su mi retro plakati iz prošlih vremena, u ovom slučaju, igrao sam se malo jačim bojama i kontrastima”, rekao je Miler. Primijetili smo da u posljednje vrijeme puno radi izvan Kutine, od murala Ivi Robiću u Garešnici, do radova u većim gradovima, ali i manjim mjestima, Splitu, Rijeci, Virovitici, Novskoj, Grubišnom polju… Svugdje, kako kaže, vidi pročelje koje će uljepšati grad.


  Marin Ivanović Stoka prvoga je dana Festivala izveo svoju monodramu “Stara škola kreka: Iz tame u svjetlost” koju je odgledao značajan broj posjetitelja. “Ovo je 9. sezona i sretan sam da je moja priča prepoznata kao priča svih nas. U principu uvijek je to ista priča, isti obrazac. Progovorio sam otvoreno o problemima s drogom. Treba uvijek staviti pozitivan naglasak na kraju, dati ljudima motivaciju da priča može biti sretna. Bog ima specifičan plan, ali u konačnici ostavlja tebi da odlučiš” rekao je Marin. Prvoga dana FANI je posjetio i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.

I na kraju kakav bi to bio FANI bez alternativne glazbe. U subotu 21. rujna Oko društva u Baraku dovodi grupe Ponor, Petar punk i Đutko.