Otkriveno gnjezdilište sivog sokola

Edukativno – prezentacijski centar Natura SMŽ izvijestio je o velikom otkriću. Riječ je o otkriću gnjezdilišta sivog sokola na području naše županije.

„Na dojavu sugrađana, a u suradnji s jednim od vodećih hrvatskih ornitologa Željkom Vasilikom, djelatnici „Zaštite prirode SMŽ“ izašli su na teren i utvrdili da se radi upravo o sivom sokolu.

Ovo otkriće je značajno u tome što je ovo jedino gnjezdilište sivog sokola zabilježeno u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Sivi sokol (Falco peregrinus) najbrža je zabilježena životinja ikada na svijetu, dostiže nevjerojatnu brzinu i preko 350 km/h. On svoj plijen lovi obrušavanjem iz zraka, udarcem kljunom usmrćuje plijen. Procjene znanstvenika su da sokol vidi osam puta bolje od ljudi. Taj nevjerojatan vid omogućuje mu da uoči mali plijen s udaljenosti veće od tri kilometra. Ne kaže se bez razloga za nekoga tko dobro vidi da ima “oko sokolovo”.

Sivi sokol inspirirao je dizajn mlaznog motora. Znanstvenici koji su projektirali prve mlazne motore koristili su nosnicu sivog sokola kao model.

Sivi sokolovi nevjerojatno su izdržljive životinje. Smatra se da može preletjeti preko 30 000 kilometara godišnje, prelazeći kontinente i oceane u potrazi za družicom ili hranom.

Procjene su da se u Hrvatskoj gnijezdi samo 80-120 parova ove nevjerojatne vrste. Temeljem Zakona o zaštiti prirode sivi sokol strogo je zaštićena vrsta i bilo koje uznemiravanje je zabranjeno, a ubijanje se kažnjava novčanom kaznom preko 5000 eura.