OŠ Zorke Sever zadovoljna prvom godinom cjelodnevne škole

Iza 62 osnovne škole u Hrvatskoj prva je godina provedbe  Eksperimentalnog programa „Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Jedna od ponosnih sudionika je i Osnovna škola „Zorke Sever“ u Popovači.

Kako ističe ravnateljica Zvjezdana Martinec, visoka motiviranost i stručnost djelatnika škole iz različitih područja odgojno-obrazovnog djelovanja potakle su ju na prijavu za sudjelovanje. „Imamo znanje, vještine i stručnost, a isto tako i prostorne, materijalne i infrastrukturne uvjete potrebne za uspješno provođenje programa cjelodnevne škole u čijem su središtu razvoj i dobrobit učenika. Težimo stvaranju školskoga ozračja u kojem svaki učenik ima priliku oblikovati svoju osobnost i postići svoj vrhunac u razvijanju različitih vještina na temelju sposobnosti i svojega rada, neovisno o obiteljskom okruženju i utjecajima okoline u kojoj odrasta, a koju nije birao. Tijekom provedbe četiriju odgojno-obrazovnih programa (A1, A2, B1 i B2) promičemo različitost i ravnotežu. Različitost podrazumijeva njegovanje pojedinačnih talenata, potencijala i interesa svakoga učenika. Ravnotežom se promiču intelektualni, emocionalni, fizički, umjetnički i društveni razvoj svakoga učenika. Želimo da naši učenici vole boraviti u školi, da im ona bude drugi dom, a to možemo postići upravo cjelodnevnom školom koja učenicima pruža istinsko okruženje za odrastanje tijekom kojega ih se potiče, ohrabruje, prati, podržava i usmjerava.“ – istaknula je ravnateljica Martinec.

Što se tiče provedenih aktivnosti, napominje kako su svakako najvrjednija infrastrukturna ulaganja i organizacijske prilagodbe, za što je školi dodijeljeno 401.600,00 €. Između ostalog, uz uz opremanje i dodatno uređivanje prostora matične i područnih škola,  osigurano je i dodatno poboljšanje klimatizacijskih uvjeta. Programom malih darovnica škola je ostvarila bespovratna sredstva u visini od 20.000,00 €, a kako bi se ostvarilo  umrežavanje i jačanje kapaciteta škola koje sudjeluju u provedbi programa cjelodnevne škole.  Za operativne je troškove školi dodijeljen iznos od 10.000,00 €. Za sve su učenike osigurana besplatna tri obroka dnevno. Također, osigurani su besplatni udžbenici i drugi odgojno-obrazovni materijali, a svim su zaposlenicima uvećane plaće 5 %.  Škola je provela 36 B1 aktivnosti, za čiju joj je provedbu Ministarstvo dodijelilo ukupno 72.000,00 €, dok su za sudjelovanje učenika u pohađanju B2 aktivnosti (izvanškolskih aktivnosti) osigurana sredstva u iznosu od 40 € po učeniku mjesečno.

Na kraju, ravnateljica zahvaljuje osnivaču, Sisačko-moslavačkoj županiji, na danoj suglasnosti za prijavu sudjelovanja škole u Eksperimentalnom programu i podršci te Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih na prepoznavanju entuzijazma, spremnosti na rad za boljitak učenika i velike odgovornosti svih djelatnika.