Održana specijalizirana radionica o obvezama poslodavaca iz područja zaštite na radu

HGK – Županijska komora Sisak u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organizirala je specijaliziranu radionicu “Nove obveze poslodavaca iz područja zaštite na radu”. Predavačica Marina Borić, načelnica Sektora za zaštitu na radu, Uprava za rad i zaštitu na radu pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, govorila je o promjenama u sustavu zaštite na radu, novim zakonskim propisima i provedbi u praksi.

Predstavnici tvrtki na radionici bili su upoznati s novinama u zakonskoj regulativi zaštite na radu te nizu primjera iz prakse kod same implementacije propisa. Podsjetila je nazočne na primjenu propisa kod ozljeda na radu i regresnog povratka novčanog iznosa od strane HZZO-a.

Posebni naglasak stavljen je na obvezu stalnog stručnog usavršavanja stručnjaka zaštite na radu, a koja je na snagu stupila 1. rujna 2023. kao i o upisu u Registar stručnjaka zaštite na radu, pri čemu su poslodavci dužni stručnjacima omogućiti provedbu navedene obveze.

Istaknuto je kako su za održivi rast i poboljšanje konkurentnosti poduzeća potrebni stručnjaci i drugi sudionici koji djeluju u području sigurnosti i zdravlja na radu, a koji svojim vještinama mogu pridonijeti unapređivanju sigurnosti i zdravog radnog okruženja.