Održana 57. Voloderska jesen

U srcu Moslavine – Voloderu, od 6. do 8. rujna održala se jedna od najvećih i najstarijih kulturno-gospodarskih manifestacija u Hrvatskoj posvećena berbenim običajima, vinu i vinogradarima, ali i folkloru. Riječ je o Voloderskoj jeseni, koja je ove godine obilježila svoje 57. izdanje.

Iznimno zadovoljan ovogodišnjom manifestacijom bio je predsjednik Mjesnog odbora Voloder Danijel Sučija: „Za nas Voloderce ovo su najvažniji dani u godini. Voloderske jeseni zaista su potvrdile ono zbog čega su i 1968. pokrenute, no, umjesto početka berbe, sada smo zapravo slavili njezin kraj. U svakom slučaju, nadam se da će rezultirati dobrim vinima.“ – rekao je Sučija i zaključio kako je ova manifestacija zaista veliki promotor za Voloder, Grad Popovaču, ali i cijelu Sisačko-moslavačku županiju.

Bogat i raznovrstan program okupio je brojne posjetitelje te je domaćin manifestacije, gradonačelnik Popovače Josip Mišković bio iznimno zadovoljan pripremljenim: „Vinogradi i vino, posebice škrlet, ono su što se štuje u našim krajevima i zaista smo se potrudili posvetiti ovu manifestaciju upravo tome. Iz godine u godinu, sadržaj manifestacije je sve bolji i kvalitetniji.  Sve je više izlagača i novih sadržaja, no, najviše me veseli što se ove godine u program uključio veći broj vinara i vinogradara.“ – rekao je gradonačelnik Josip Mišković i zahvalio organizatorima na pripremi i provedbi programa koji je bio možda i najbolji do sada, te je svaki posjetitelj u njemu mogao pronaći nešto za sebe.

Ovogodišnjoj manifestaciji nazočili su brojni uvaženi gosti i posjetitelji, a upravo su brojna izaslanstva isticala kako je riječ o manifestaciji koja ima veliki gospodarski i kulturni značaj za Popovaču, Moslavinu, Sisačko-moslavačku županiju, ali i Republiku Hrvatsku.

Da je ova manifestacija jedna od najznačajnijih u Sisačko-moslavačkoj županiji, potvrdio je zamjenik župana Mihael Jurić. Naglasio je pritom njezinu posvećenost lokalnim proizvođačima i proizvodima, a posebice vinarima i vinogradarima po kojima je naša županija sve prepoznatljivija.

O potporama za ovaj važan vinarski i vinogradarski kraj, a posebice o značaju autohtone sorte vina – škrletu, govorili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivredu, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak te zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

Saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir ustvrdila je kako je ovo tradicionalna manifestacija s kojom se čitava Moslavina ponosi. „Voloderske jeseni vežu me uz lijepa sjećanja. Kao djeca smo nastojali biti jako dobri kako bi za nagradu dobili dolazak u Voloder. To samo govori o tome koliko je značajna ova manifestacija za sve generacije, vole ju i mladi i oni malo stariji što nije niti čudno. To je najstarija manifestacija gdje se prikazjuu običaji berbe. Smatram da ju treba podići na višu razinu. Iz tog razloga organizirala sam sa Organizacijskim odborom Voloderske jeseni sastanak u Hrvatskom saboru na kojem su bili nazočni i predstavnici nadležnih ministarstava. Mislim da jedna ovakva manifestacija, koja je gospodarska, kulturna i poljoprivredna, puno znači za naš identitet i cijeli naš kraj, zaslužuje i državnu potporu.“ – poručila je Petir.  

Čast otvorenja pripala je predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji je tom prigodom istaknuo važnost očuvanja kulturne baštine, običaja i jezika, naglašavajući posebno vrijednost kajkavskog narječja.

„Uz narodne nošnje i običaje važan je i jezik. Svaki puta kada čujem stari izvorni kajkavski, koji je poseban za ovaj kraj i koji je u odlasku ali se grčevito drži, znam da ima nade za nas. Od svih naših običaja jezik je možda najvažniji“ – kazao je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović je također odao priznanje organizatorima manifestacije te izrazio želju da sav trud uložen u očuvanje lokalnih običaja i kulture bude i materijalno nagrađen, zaključivši: „Želim vam da zaradite na ovome što radite i da ne radite uzaludno, da čuvate običaje i jezik“.

Najviše pažnje ove je godine pripalo, kako su gosti i istaknuli, škrletu. Naziv te sorte protezao se čitavim nizom aktivnosti, a zasigurno jedna od najbolje posjećenih bila je „Dvor škrleta“ uz koji su ove godine bili postavljeni gastro kutak, kutak za djecu te Sajam starih zanata, a što su bile jedne od bolje posjećenih novina.

Dodati vrijedi, kako je uoči samog otvorenja manifestacije birana i najljepša sneha. Tu je titulu ove godine osvojila Diana Ivandić iz Volodera, za prvu pratilju izabrana je Katarina Smola iz Potoka, a za drugu pratilju Ivana Hitil iz Sela.

Posljednjeg dana manifestacije, tradicionalno je birana  najljepša beračica. Ta je titula ovoga puta pripala Marti Dolenčić iz Volodera, za prvu pratilju izabrana je Lana Janči iz Bjelovara, a za drugu pratilju  Marija Bešker iz Rame.

Uz to, nije izostao niti nastup estradnih zvijezda pa treba naglasiti kako su okupljene ove godine zabavljali: Opća opasnost, Halid Bešlić i Slavonija band.

Zadovoljan je stoga bio i zamjenik gradonačelnik, vinar i vinogradar, te direktor Turističke zajednice Grada Popovače Lovro Miklaužić. „Raznovrsnim i bogatim programom postignut je zadani cilj, a to je da su svi posjetitelji mogli pronaći nešto za sebe. Ljudi su zadovoljni viđenim. Što se tiče vina, ponuda je bila jako dobra i kvalitetna, a istoj se, unatoč izazovnim vremenskim prilikama, nadamo i sljedeće jeseni.“ – istaknuo je Miklaužić.

Zaključiti vrijedi kako i 57. Voloderska jesen s punim pravom nosila slogan: „Voloderske jeseni, dani veseli“.