Održana 27. sjednica Županijske skupštine

Na 27. sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije prihvaćena je Odluka o odabiru za financiranje Mikro-investicijskog projekta „Poboljšanje zdravstvene infrastrukture Odjela za pulmologiju i palijativnu skrb u Petrinji“ kojom se odobrava financiranje navedenog projekta procijenjene vrijednosti 361.062,50 eura. Sredstva za financiranje projekta osigurana su u iznosu od 230.000,00 eura temeljem Ugovora sklopljenog s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak sredstava osiguran je u županijskom proračunu.

 „Povijesnim ulaganjima u zdravstveni sustav, Sisačko-moslavačka županija osigurava svojim stanovnicima najbolje uvjete za zdravstvenu skrb, dijagnostiku i liječenje, čemu svakako doprinosi i najmodernija medicinska oprema koju je Sisačko-moslavačka županija nabavila u vrijednosti gotovo 9 milijuna eura. Jedan dio vrijedne opreme koristi se u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ – rekao je župan Ivan Celjak.

Iako Županija više nije osnivač Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak, nastavljeni su svi projekti obnove koju provodi Sisačko-moslavačka županija.

„Na području grada Petrinje Sisačko-moslavačka županija trenutno obnavlja zgrade stare i nove bolnice, a usvajanjem odluke o poboljšanju zdravstvene infrastrukture Odjela za pulmologiju u Petrinji izgradit će se kisikana koja će novu i staru bolnicu opskrbiti potrebnim medicinskim plinovima čime će se osigurati kvalitetnija medicinska skrb za naše pulmološke i palijativne pacijente“ – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU Darjan Vlahov.

Iz Sisačko-moslavačke županije podsjećaju kako su u sklopu Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku nastavljeni radovi na izgradnji nove zgrade bolničke kuhinje koja će biti gotova do kraja godine, kao i zgrade pedijatrije, citologije, patologije i stare interne. Završena je zgrada nove interne i parkiralište sa 78 parkirališnih mjesta.

Nakon niza obnovljenih ili novoizgrađenih škola, prvi dan nove školske godine i učenici  Srednje škole Petrinja dočekat će u novoj zgradi škole. Sisačko-moslavačka županija time još jednu školu stavlja u funkciju nakon stradanja u potresu. Radi se o objektu koji je rekonstruiran i dograđen sredstvima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine putem zajma Svjetske banke.

„Školske praznike Sisačko-moslavačka županija iskoristila je i za druga ulaganja i radove te nabavu nove opreme za osnovne i srednje škole kako bi učenike prvi dan škole dočekali osvježeni i uređeni školski prostori. U Osnovnoj školi Mate Lovraka Petrinja popravljeni su parketi i postavljena je klimatizacija. U Osnovnoj školi Sunja postavljena je klimatizacija i uređuje se parkiralište. Kod Osnovne škole Gvozd izgrađen je put radi sigurnijeg i lakšeg kretanja učenika, a za Osnovnu školu Ludina nabavljen je novi automobil za potrebe prijevoza toplih obroka za učenike područnih škola“- dodao je pročelnik Vlahov.

Uskoro počinje s radom i Učenički dom u Sisku smještajnog kapaciteta za 49 učenika. Za potrebe Učeničkog doma potpuno je uređena bivša matična zgrada Strukovne škole Sisak koja se sastoji od podruma, prizemlja i kata. Dom ima 25 učeničkih soba s kupaonicama, kuhinju, blagovaonicu, knjižnicu, sobu za odgajatelja, dnevni boravak, teretanu, praonicu i kotlovnicu, a u završnoj su fazi i radovi na susjednoj zgradi u kojoj će biti dodatnih 14 soba za učenike.

Svake godine Sisačko-moslavačka županija u svom proračunu osigurava i sredstva za učeničke i studentske stipendije kao i jednokratne novčane pomoći za studente. U županijskom sustavu stipendiranja trenutno je 200 studenata i učenika za što je u proračunu za ovu godinu osigurano 265.446,00 EUR. Mjere za poticanje nastavka obrazovanja na području županije, poput stipendiranja učenika i ulaganja u školske objekte i opremu, daju pozitivne rezultate, a tome svjedoči i ukupan broj učenika srednjih škola koji je ove školske godine veći nego prethodne.

Uz Učenički dom u Sisku te već postojeće domove u Kutini i Novskoj, Sisačko-moslavačka županija uređuje i Učenički dom u Petrinji s ciljem pokrivanja svih dijelova županije te zadržavanja naših učenika i privlačenja učenika iz drugih dijelova Hrvatske na područje županije nakon završene osnovne škole.

Na 27. sjednici Županijske skupštine usvojen je i Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Sisačko-moslavačke županije za razdoblje siječanj do lipanj 2024. godine te Plan mreže dječjih vrtića na području Sisačko-moslavačke županije.