Obnavlja se pruga na dionici Deanovec-Kutina

U tijeku su radovi obnove 36,5 kilometara duge dionice međunarodne pruge Deanovec-Kutina. Obnova je vrijedna 19,6 milijuna eura (+ PDV), a sufinancira se iz Državnog proračuna, odnosno zajma Europske investicijske banke s kojom je sporazum potpisala Vlada Republike Hrvatske.

Radove koje izvodi tvrtka Swietelsky d.o.o., a koji će se odvijati devet mjeseci, na stanici Ludina obišli su  27. rujna, predstavnici Ministarstva, mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastrukture, Sisačko-moslavačke županije i Općine Velika Ludina.

Kako je pojasnio predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić, u sklopu ovog projekta zamijenit će se, među ostalim, pragovi i tračnice, ugradit će se nova signalizacija uz prugu te sintetička podloga na 18 željezničko-cestovnih prijelaza te prolazni kolosijeci u kolodvorima Novoselec, Ludina, Popovača, Moslavačka Gračenica i Kutina.  Brzina će nakon obnove iznositi 80 km/h uz mjestimična ograničenja.

„Nakon što je željeznica godinama zbog nedostatka sredstava bila po strani, došlo vrijeme za velika ulaganja u nju.“ – izjavio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Žarko Tušek i dodao kako je novac za to osiguran. „Primijetili smo da je pruga došla u takvu poziciju da je njezina brzina pala na razinu koja nije održiva za međunarodni koridor i moramo ju rekonstruirati. Naime, poslije ovoga slijedi poseban veliki projekt rekonstrukcije i izgradnje drugoga kolosijeka na pruzi Dugo Selo – Novska i to je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u RH. Riječ je o projektu vrijednom 670 milijuna eura, sufinanciranom iz EU fondova, čija bi provedba trebala krenuti kroz godinu i pola.“

U sklopu tog velikog projekta denivelirat će se većina željezničko-cestovnih prijelaza ili ugraditi najmoderniju opremu na postojećima.

Da ova dionica nema samo međunarodnu važnost, već i veliku lokalnu, potvrdio je i zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić: „Iznimno je važna za stanovnike Ludine, Popovače, Novske i Kutine jer mnogo stanovnika radi u Zagrebu i svakodnevno putuje ovom prugom. Od Siska do Zagreba imamo obnovljenu željeznicu, a inputi s terena pokazuju nam koliko je prometna infrastruktura važna i za poduzetničke zone koje pokazuju jako dobar intenzitet razvoja.“

Da ova željeznička pruga život znači stanovnicima Općine Velika Ludina potvrdio je i predsjednik Općinskog vijeća Vjekoslav Kamenščak. „Boljom povezanošću s glavnim gradom, u kojem radi veliki broj stanovnika naše općine, postat ćemo kraj poželjan za život, posebice za mlade ljude.“ –poručio je Kamenščak.

Ovisno o dinamici radova pruga će se povremeno zatvarati za promet. Tada će putnike prevoziti autobusi, a otkazivanja pojedinih vlakova može biti i na drugim, okolnim relacijama. Iz HŽ Infrastrukture stoga mole putnike da pratne njihove mrežne stranice na kojima se ažuriraju sve obavijesti. Unaprijed se ispričavaju zbog mogućih kašnjenja i mole za strpljenje jer će po završetku projekta putovanje biti brže, sigurnije i udobnije.