Obilježen Svjetski dan srca

U Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak obilježen je Svjetski dan srca. Događaj su organizirali djelatnici Odjela za kardiologiju i Rotary klub Sisak.

Deseta je ovo godina za redom kako se u našoj županiji obilježava Svjetski dan srca s ciljem podizanja svijesti građana i korisnika zdravstvene zaštite o važnosti zdravog načina života i važnosti redovnog kontroliranja zdravlja srca i krvnih žila.

Kardiovaskularne bolesti ili bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, a kroz kardiološku ambulantu i dijagnostiku u sisačkoj bolnici prođe oko 9000 pacijenata godišnje.

Ovom javnozdravstvenom akcijom, u sklopu koje su građani mogli provjeriti šećer u krvi, tlak i tjelesnu težinu, ujedno se podsjetilo kako male promjene životnog stila, poput uvođenja zdrave prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i prestanka pušenja, mogu dovesti do poboljšanja zdravlja srca.

Obilježavanju Svjetskog dana srca nazočio je pročelnik županijskog UO za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove EU Darjan Vlahov, koji je ujedno istaknuo kako je Sisačko-moslavačka županija nabavila medicinsku opremu u vrijednosti oko 9 milijuna eura, uključujući i nove kardiološke UZV uređaje, EKG aparate, EKG holtere te niz druge opreme za Odjel kardiologije sisačke bolnice.