Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koje se u Republici Hrvatskoj obilježava od 2004. godine, Policijska uprava sisačko-moslavačka iznijela je statističke podatke vezane uz nasilja u obitelji.

Statistički podaci ukazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine na području naše županije zbog nasilja u obitelji evidentirano 196 prekršaja što je za 11,7 % manje,  te je prijavljeno 226 počinitelja ili 16 % manje nego u istom periodu prošle godine kada je evidentirano 222 prekršaja i prijavljeno 269 počinitelja.

Također u prvih osam mjeseci ove godine na području Policijske uprave sisačko-moslavačke evidentirano je i procesuirano 50 kaznenih djela nasilja u obitelji, što je za 15,3 % manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine kada je zabilježeno 59 kaznenih djela.

Povodom „Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama“, koji se obilježava 22. rujna, policijski su službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke uz svoje partnere građane informirali o svakodnevnom nasilju nad ženama, ali i nasilju u obitelji, kao i među mladima, budući da su svi oblici nasilja međusobno povezani. S ciljem senzibilizacije građana o važnosti nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, svim posjetiteljima informativnih postava su podijeljeni promotivni materijali s informacijama o tome kako prepoznati nasilje, koji su to znakovi nasilja na žrtvi te savjeti žrtvi nasilja u obitelji.