Na području županije više srednjoškolaca nego lani

U okviru Aktualnog sata 27. sjednice Županijske skupštine vijećnik Domagoj Kelović (HDZ)  interes je iskazao za popunjenost mjesta u županijskim srednjim školama.

Vijećnika je zanimalo imamo li više ili manje upisanih učenika te za koja zanimanja je vladao najveći interes budućih srednjoškolaca.

Robertina Štajdohar, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, šport, mlade i civilno društvo je potvrdila kako ove školske godine imamo više srednjoškolaca nego lani.

„Možemo usporediti brojke. Sveukupan broj učenika svih srednjih škola u Sisačko-moslavačkoj županiji u prošloj školskoj godini je bio 3985, a danas govorimo od 4172 učenika, što znači da sve mjere stipendiranja, ulaganja u naše školstvo, suradnja s našim ravnateljima, podrška raznim izvannastavnim školskim aktivnostima, to su prepoznali naši roditelji i naši učenici i nama je doista drago da naša djeca od svih škola u Hrvatskoj, da se odlučuju zadržati u svojoj županiji“, istaknula je Štajdohar te dodaje kako će vjerojatno ta brojka rasti i otvaranjem učeničkih domova na području Siska i Petrinje.

Kelovića je zanimalo i koja je ulaganja županija imala u području obrazovanja tijekom ljetnih praznika, što je odgovorio Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije.

„Mislim da nema niti jedne od 38 odgojno-obrazovnih ustanova kojima smo mi osnivač da se nisu obavljali neki radovi. U Osnovnoj školi Mate Lovrak popravljeni su parketi i stavljena je klimatizacija, u Osnovnoj školi Gvozd rađeno je popločenje i parkiralište do objekta, kupovana je nova oprema po nizu škola, u Osnovnoj školi Ludina nabavljen je automobil. To je jedna od naših škola s najvećim brojem područnih škola i bio im je prijeko potreban automobil kako bi krenuli s prijevozom toplih obroka i na dislocirane lokacije. Niz je tu manjih ulaganja, krečenja, kupovanja opreme, informatičke opreme“, naveo je Vlahov te potvrdio kako u ponedjeljak 9.rujna s radom kreće i nova Srednja škola Petrinja koja je izgrađena na prostoru Gavrilovića. Vlahov ističe kako je dobivena uporabna dozvola te je škola prošla tehnički pregled, kao što dodaje da je škola izgrađena te je opremljena pod državnom pedagoškom standardu.

Tijekom Aktualnog sata vijećnici su iskazali interes i za rad prvog županijskog dječjeg vrtića “Zvjezdice”, obnovu nakon potresa te ulaganja u zdravstvo.