Ministar Bačić u posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, u pratnji župana Ivana Celjaka, državnog tajnika Domagoja Orlića te ravnatelja APN-a Dragana Hristova, obišao je područje Sisačko-moslavačke županije.

Posjet je počeo u Sisku na gradilištu novoprojektirane višestambene zgrade u Ulici hrvatskog narodnog preporoda sa 144 stambene jedinice koja se izvodi kao zamjenska zgrada istih tlocrtnih gabarita kakva je bila i uklonjena zgrada, ali prilagođena novoj i suvremenoj potresno otpornoj konstrukciji. Oštećena zgrada u potpunosti je uklonjena i u tijeku je temeljenje nove zgrade. Ugovorena vrijednost radova iznosi oko 16 milijuna EUR bez PDV-a.

Obilazak je nastavljen u Capraškoj ulici u Sisku gdje je izgrađeno šest višestambenih zgrada sa 114 stanova koje je izgradio APN u ime Republike Hrvatske temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu i Programa Vlade RH. Vrijednost investicije je 14 milijuna EUR bez PDV-a financiranih sredstvima državnog proračuna.

U Sisku su vlasnicima stanova uručeni ključevi stanova koji se nalaze u dvije višestambene zgrade u Lonjskoj ulici koje je izgradila Vlada Republike Hrvatske zahvaljujući državnom Programu društveno poticane stanogradnje. Investitor je bila Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, a vrijednost cijele investicije iznosi oko 3,2 milijuna EUR s PDV-om. Time je 30 mladih sisačkih obitelji riješilo svoje stambeno pitanje osiguravši si priuštivo stanovanje.

Ministar Bačić  sa suradnicima potom je obišao i područje Gline, gdje  mu se pridružio i gradonačelnik Ivan Janković. Posjet je počeo u Majskim Poljanama gdje je država izgradila zamjensku obiteljsku kuću Zorke Grubić, a nastavljen je obilaskom gradilišta jedne višestambene zgrade s 13 stanova koju gradi APN u ime Republike Hrvatske ukupne investicije 2 milijuna EUR s PDV-om te obilaskom gradilišta 3 višestambene zgrade s 57 stanova iz OPKK programa čija vrijednost investicije iznosi 9,2 milijuna EUR s PDV-om.

„Na području grada Gline svjedočimo gradnji 4 višestambene zgrade koje bi trebale biti završene krajem ove ili početkom iduće godine. Na taj način gradimo više od tisuću novih stambenih jedinica u višestambenim zgradama na području cijele županije. To je ogroman doprinos revitalizaciji ovog područja, jer je činjenica da nam nedostaje stambenih prostora“, istaknuo je u Glini potpredsjednik Vlade RH i ministar Bačić.

Posebna je želja Ministarstva, dodao je Bačić, da se s Gradom Glinom i Sisačko-moslavačkom županijom nađe rješenje za povijesnu jezgru Gline koja je bila zapuštena i prije potresa.

„Naći ćemo načina kako i taj dio grada revitalizirati, da i on bude na ovoj razini. Također ćemo ići na Vladu RH s prijedlogom da se osiguraju dodatna sredstva za uređenje autobusnog kolodvora ovdje u Glini,“ zaključio je Bačić.

Župan Ivan Celjak rekao je kako je ovo vrijeme povijesne stanogradnje na području Sisačko-moslavačke županije, uključujući i grad Glinu.

„Vrlo je važno osigurati stanove mladim ljudima, da ostanu u Glini i u Sisačko-moslavačkoj županiji. Osim stanova, naravno, važan je i posao i zato je idući projekt Županije, u suradnji s Vladom RH, izgradnja poduzetničkog centra na mjestu bivšeg autobusnog kolodvora gdje ćemo osigurati nova radna mjesta“, zaključio jer župan Celjak.