Kraju se privodi berba jabuka

Kraju se privodi berba jabuka na moslavačkom području. Obilne kiše nakon dugog perioda visokih ljetnih temperatura prouzročile su velike štete. Po procjenama uzgajivača, jabuke će biti manje nego prethodnih godina, a čak 30 do 50% uroda je uništeno te će završiti u tzv. industriji, u sokovima i octu.

Predviđanja su da bi domaći urod jabuke na području Hrvatske mogao biti oko 61 tisuću tona, što predstavlja kontinuirani pad proizvodnje kraljice voća. „Najbolja proizvodnja u zadnjih 10 godina zabilježena je 2018. s preko 13,2 milijuna kg. Nakon toga ima evidentni trend pada. Hrvatska je te 2018. zabilježila urod 86 tisuća tona, a prošle godine 66,5 tisuća tona“ – ističe predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

Također, napomenuti vrijedi i kako su velike razlike u kretanju proizvodnje pojedinih sorti. Evidentan je pad proizvodnje tzv. tradicionalnih „crvenih“ kao što su jonagoldi, jonaprinci, idared i to za cca 30%. Vrlo dobro se drže i imaju manji pad uroda, tek oko 10%, sorte kao što su golden delicius, fuji, grany smith i pink sortiment.

„Što se tiče ekološke proizvodnje ona je manja za desetak posto u odnosu na prethodnu godinu što je opet prvenstveno posljedica klimatskih situacije, a njezin udio je oko 5,7 % ukupne proizvodnje“- navodi Markota.

Proizvodnja jabuka generalno je prvenstveno zbog klimatskih neizvjesnosti sve problematičnija, sve manje dohodovna, a time i sve manje interesantna poljoprivredna proizvodnja. Hoće li se poljoprivredne površine pod ovom vrstom i dalje održavati ili će doći do određenih promjena, pitanje je na koje će nam voćari u sljedećih nekoliko godina dati konkretan odgovor. Trenutno, uz velika ulaganja (do 100 tisuća eura po hektaru) veže ih i velika ljubav prema ovom poslu, no, hoće li to biti dovoljno i ubuduće?