Hrvatska prvak Europe na najvećem svjetskom informatičkom natjecanju

Kazahstanska Astana ovih je dana bila domaćin ICPC natjecanja u algoritamskom programiranju za studente gdje tročlani timovi, koji predstavljaju svoje sveučilište, rade na rješavanju problema iz stvarnog svijeta, potičući suradnju, kreativnost, inovativnost…

Ovo najstarije, najveće i najprestižnije natjecanje u programiranju na svijetu, okupilo je u 430 natjecatelja sa 140 sveučilišta iz 50 zemalja.

U četvrtak, 19. rujna, bio je natjecateljski dan svjetskog prvenstva. Odnosno, za sve sudionike bio je to optimizacijski trosatni izazov gdje su dobili praktičan zadatak optimiziranja korištenja računalnog klastera za LLM, ono što se danas najčešće naziva umjetna inteligencija.

Hrvatsku su na ovom respektabilnom natjecanju predstavljali programeri potekli u Robotičko informatičkom klubu Popovača i Zagrebačkom računalnom savezu. Riječ je o Dorijanu Lendvaju, Krešimiru Nežmahu i Patricku Paviću. Uz njih su bili i voditelji, Krešimir Malnar i Ivan Paljak.

Hrvatska je ekipa osvojila ukupno 15. mjesto, prvaci su Regije Europa, a dobili su i Highest Honors, najviše priznaje ispod medalje. Također, dobili su i posebnu nagradu za prvi riješeni zadatak na natjecanju, za koji im je trebalo 7 minuta.