Hrvatska ostvarila cilj na “Dan bez poginulih u prometu”

U okviru Dana sigurnosti u prometu  koji su se provodili od 16. do 22. rujna diljem Europe u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL, kao središnji događaj 18. rujna proveden je „Dan bez poginulih u prometu“.
 Tijekom tog dana u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske dodatno su pojačane preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz maksimalni broj raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.
 Cilj ovih aktivnosti bio je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.
Treću godinu zaredom na Dan bez poginulih u prometu, u Republici Hrvatskoj nije bilo smrtno stradalih osoba.
 Hrvatska je tako i ove godine jedna od 12 zemalja članica Europske mreže prometne policije u kojima nije bilo poginulih osoba.
 Ostale zemlje koje su postigle cilj na Dan bez poginulih u prometu su: Luksemburg, Cipar, Sjeverna Makedonija, Portugal, Austrija, Litva, Estonija, Finska, Latvija, Malta i Bugarska.
 Na cestama Republike Hrvatske 18. 09. dogodilo se 19 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih pet pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a dogodilo se pet s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim nesrećama, pet osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede. Ukupno je ozlijeđena 21 osoba.