Dodijeljene plakete Zlatna kuna najuspješnijim trgovačkim društvima

U Sisku je, 26. rujna, održana svečana sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Sisak.

Na sjednici su dodijeljena priznanja HGK tvrtkama za kontinuirano poslovanje na području HGK-ŽK Sisak te zlatne plakete za ostvarene rezultate u razvitku gospodarstva Sisačko-moslavačke županije tijekom 2023. godine u kategoriji malih, srednjih i velikih trgovačkih društava.

Zlatne plakete za ostvarene rezultate u razvoju gospodarstva Sisačko-moslavačke županije u 2023. godini dobili su HIPP CROATIA d.o.o. Glina u kategoriji velikog trgovačkog društva, FLO VENEER d.o.o. Petrinja dobitnik je zlatne plakete u kategoriji srednjeg trgovačkog društva, a u kategoriji malo trgovačko društvo zlatnu plaketu dobila je tvrtka HUS&CO BAU d.o.o. Pešćenica.

Uručena su i priznanja za kontinuirano poslovanje na području Sisačko-moslavačke županije, a dobitnici su Privreda d.o.o. Petrinja i JP Komunalac d.o.o. Hrvatska Kostajnica za 50 godina rada te za 25 godina uspješnog djelovanja dobitnici su HORTI-GR d.o.o. Kutina, AUTO KUĆA POPEC d.o.o. Sisak, AGRO PETAR d.o.o. Popovača, ABUNDAN d.o.o. Velika Ludina te Komunalac Glina d.o.o. i Kamenolom Bojna d.o.o. iz Gline.

Predsjednik HGK-Županijske komore Sisak Tihomir Babić istaknuo je kako se, prema svim pokazateljima gospodarstva, Sisačko-moslavačka županija kontinuirano razvija iz godine u godinu.

„Prema zadnjim podacima povećani su ukupni prihodi u odnosu na 2022.godinu za 1,7 posto. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu također su povećani za 9,6 posto. Dobit je nešto manje ostvarena u odnosu na prethodnu godinu zbog gubitaka ostvarenih u prerađivačkom sektoru, to jest u proizvodnji umjetnih gnojiva kao rezultat vlasničkog, financijskog i poslovnog restrukturiranja u Petrokemiji. Međutim, možemo reći da su investicije u dugotrajnu imovinu ostvarene u iznosu od 66 milijuna eura i veće su za 56,6 posto“ – rekao je Babić.

Dodao je i kako je u 2023. godini povećan broj zaposlenih u tvrtkama sa sjedištem u Sisačko-moslavačkoj županiji i to za 2,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, a taj broj bi bio i viši da Loniu Kutina nije preuzeo Studenac.

„Jedan od najvažnijih pokazatelja razvoja gospodarstva Sisačko-moslavačke županije svakako je povećanje broja tvrtki sa 2679 u 2022.godini na 2801 tvrtku u 2023.godini što predstavlja povećanje od 4,5 posto. Ovi pokazatelji potvrđuju kako se Hrvatska uspješno razvija kao i gospodarstvo Sisačko-moslavačke županije te naše tvrtke imaju važnu ulogu u tom procesu“ -naveo je Babić.

Uz Babića, priznanja i „Zlatne kune“ laureatima uručili su Domagoj Orlić, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

 „Sisačko-moslavačka županija u protekle tri godine isplatila je oko 150 milijuna EUR sredstava za obnovu objekata u vlasništvu Županije, odnosno ustanova kojima je Županija osnivač, čime smo kroz građevinski sektor neposredno osigurali zapošljavanje stotine ljudi koji se, uz to, na našem području i hrane i imaju smještaj. Uveli smo 2022. godine beskamatne kredite po određenim kriterijima, a danas su to krediti uz 1 posto kamate. Od  2022. do danas investirano je 20 milijuna eura na temelju županijskih beskamatnih kredita. Osim toga, u fazi smo projektiranja poduzetničkih centara na tri lokacije u gradu Sisku i u Glini. Ono što je važno za mlade obitelji je da imaju osigurano stanovanje, ali i dobro plaćen posao. Svjedoci smo povijesne stanogradnje na području cijele županije što znači da ćemo mladim obiteljima i deficitarnim kadrovima osigurati stanove, a putem poduzetničkih centara i novo zapošljavanje“- rekao je župan Celjak.