20. Jabuka crvenika

U voćnjaku OPG-a Ivan Hanžek u Katoličkom Selišću, u petak, 30. kolovoza, održana je „Jabuka crvenika“. Riječ je o manifestaciji obilježavanja početka berbe jabuka u Moslavini, koju Udruga voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine održava već jubilarnu 20. godinu.

„Cilj ove jedinstvene manifestacije je promocija naše moslavačke jabuke te prezentacija običaja vezanih uz berbu. I ove godine podržali su nas dragi gosti, što je još jedan znak da se trud i rad naših proizvođača te udruge koja je organizirala manifestaciju isplatio. Broj voćara trenutno stagnira, ali naše članstvo je poraslo za 20%, od čega su većina vinogradari i mali voćari. Pad proizvodnje je zaustavljen te trenutno na području Općine imamo oko 280 hektara jabuke, no i dalje imamo određene probleme među kojima su najveće klimatske promjene kojima svjedočimo. Ponosni smo na naše voćare i njihov rad, oni prate trendove i imamo svjetski  moderne i sve više, ekološki prihvatljive voćnjake“ – rekao je predsjednik Udruge Darko Kovačić.

„Izuzetna na je čast drugu godinu zaredom, a ukupno četvrti puta, biti domaćin ove manifestacije. Trenutno imamo 8 hektara voćnjaka u kojem se nalazi nekoliko sorti, od onih standardnih poput idareda, do onih nešto novijih i traženijih. Iako smo imali određene probleme s mrazom te visokim temperaturama kojima i sada svjedočimo, proizvedene su prosječne količine jabuke, no kvaliteta nije najbolja. Ulaganja su velika, za podizanje jednog hektara ovakvog modernog voćnjaka potrebno je oko 50 tisuća eura, te bi nam bilo žao napustiti ovaj posao, unatoč svim problemima“ – napomenuo je domaćin Ivan Hanžek.

Ovo okupljanje, upravo je i bila prilika da se podsjeti na još jednu tešku godinu za proizvođače jabuke ali i ostalog voća, a o čemu su tom prigodom u okviru okruglog stola govorili voćari na čelu s jednim od najvećih na ovom području, Krešom Peraićem. O mogućnostima unaprjeđenja voćarstva i turizma, što je usko vezano uz proglašenje Moslavačke gore geoparkom govorila je voditeljica LAG-a “Moslavina” Anica Lenart.

Uz prigodnu pjesmu prve su ovogodišnje jabuke uz domaćina Ivana Hanžeka ubrali saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, izaslanica župana i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević te načelnik Općine i predsjednik mjesne udruge voćara Dražen Pavlović i Darko Kovačić.

„Izuzetno smo ponosni na naše voćare i voćnjake, posebice na nasade jabuka, ali i jagoda kojih je sve više u posljednjih nekoliko godina. Naši su voćnjaci moderni, sve nove tehnologije su ovdje zastupljene. Mi kao općina radimo sve što je moguće s ciljem poticanja proizvodnje, te se nadam kako će se situacija u voćarstvu razvijati povoljno.“ – rekao je načelnik Dražen Pavlović.

„Sisačko-moslavačka županija prema konfiguraciji je idealna za ovakav tip proizvodnje, za trajne nasade. Ljudi iz ovog kraja to su prepoznali prije 100-tinjak godina te su počeli podizati prve plantažne nasade. Ta proizvodnja nije samo opstala već se i povećavala iz godine u godinu te sada imamo veliki broj proizvođača na ovom području. Sisačko-moslavačka županija je pomagala poticajima i potporama za trajne nasade, uložila je oko 1 mln eura upravo u tu mjeru u obliku potpora. Osim toga pomažemo i druge grane, a posebice uzgoj škrleta u koji smo uložili značajna sredstva. Poljoprivreda je naša najznačajnija grana gospodarstva stoga mi slušamo potrebe naših poljoprivrednika, pokušavamo im pomoći te im i dalje želimo biti na raspolaganju.“ – istaknula je izaslanica župana i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode Anita Sinjeri-Ibrišević.

„Općina Velika Ludina najjača je po proizvodnji jabuka u cijeloj Republici Hrvatskoj te nam je stalo da se ta proizvodnja održi“ – istaknula je saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, koja je jedna od čestih gošća u moslavačkim voćnjacima te koja potiče voćare ovog kraja, ne samo da ostanu u ovom tempu, već da ga i osnaže.

„Voćari muku muče sa klimatskim promjenama i u tom smislu uvelike bi im pomogla izgradnja sustava navodnjavanja. On bi im koristio ne samo protiv suše već i protiv mraza budući da on omogućuje i sustav orošavanja. Mi o tome već duže vremena razgovaramo, a velika je prednost u tome što su sredstva osigurana od strane EU i države. U ovom trenutku, potrebno je da Sisačko-moslavačka županija, kao vlasnik tog sustava, pokrene projekt kako bi se taj sustav krenuo ograditi, odnosno kako bi se očuvala postojeća proizvodnja, ali i omogućilo proširenje.“ – rekla je Petir.

Voćnjake i plodove tom je prigodom blagoslovio velikoludinski župnik, vlč. Josip Bulat.

20. „Jabuku crveniku“ upotpunila je bogata gastro ponuda, u kojoj se ponovno našao i šaran na rašljama, ali i koncerti Prima benda, TS Ambar i Mejaša koji su se tijekom vikenda održavali u centru Velike Ludine.