Završila još jedna Ljetna škola hrvatskog folklora

Završena je još jedna Ljetna škola folklora. Riječ je o tradicionalnom programu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika koji se ove godine održao od 4. do 13. kolovoza u Zadru. Desetodnevni program Dinarske zone okupio je 85 polaznika, od čega 60 plesnog sadržaja i 25 glazbenika, koje je povezala ljubav prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi i folkloru. Među njima su bili i polaznici iz kulturno-umjetničkih društvava s područja Moslavine.

Ovogodišnja Ljetna škola hrvatskoga folklora obahvućala je program plesova, nošnji i glazbala: Like, Podvelebitskoga kanala, Ravnih kotara, Bukovice, zadarskog priobalja, otoka Paga, Ugljana i Dugoga otoka, Šibensko-primoštenskog priobalja, zagore i otoka, Drniške i Sinjske krajine, Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve, te plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području: zapadne i sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa, zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja.

Glavni cilj ovog stručno-znanstvenog programa je očuvanje autohtonosti i izvornosti u području glazbeno-scenske izvedbene umjetnosti, jer ples, pjesma i glazba su najprivlačniji i najčešće izvođeni dio hrvatske narodne umjetnosti, pogotovo kad je riječ o kulturno-umjetničkom djelovanju Hrvata izvan RH koji za izražavanje svoje pripadnosti hrvatskom nacionalnom biću najčešće odabiru neki od segmenata folklora. Glavni voditelj škole bio je Andrija Ivančan koji je vodio i Ples, dok je tamburašku sekciju vodio Tibor Bün, a sekciju tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić.

Gost predavač i ovog je ljeta bio maestro Siniša Leopold, a program su predavali vrsni folklorni stručnjaci i renomirani istraživači i čuvari hrvatske narodne kulture u suradnji s asistenstima, Martinom Durbekom iz Repušnice i Filipom Martinićem iz Garešnice.

Tradicionalno, škola je završila zajedničkom priredbom polaznika, na kojoj su prikazali djelić naučenog u proteklih 10 dana.

Fotografije: Katarina Horvatović