Započeo 28. maraton arapskih konja “Tradicija prošlosti – potreba budućnosti”

Pod sloganom „Tradicija prošlosti – potreba budućnosti“ na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja vjeran i to neprekinuto 28 godina ostaje poznati moslavački maraton arapskih konja. Za ovogodišnju šestodnevnu dionicu kružnog tijeka koja je krenula iz Volodera, preko Popovače, prema Sisku, Petrinji, Letovaniću, Lekeniku te kroz Lonjsko polje i Moslavačku goru ponovno do Volodera, pobrinuli su se članovi Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera, jahači: Željko Petters, Domagoj Petters, Deni Stanić, Tanja Petters i Sanja Petters.

Domaćin ispraćaja pred Trijemom u centru Popovače bio je Grad Popovača s gradonačelnikom Josipom Miškovićem, uz kojega je bio i njegov zamjenik Lovro Miklaužić, a u ispraćaju su sudjelovali i njihovi sumještani te prijatelji.

Nakon himne u izvedbi KUD-a „Moslavec“ iz Volodera sudionike je u ime svih branitelja Stjepan Hrastnik, predsjednik županijskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske. „To što obitelj Petters već 28 godina daje za branitelje jako je važno i na tome im se od srca zahvaljujem“ – rekao je Hrastnik.

Riječi podrške uputio im je potpredsjednik Mjesnog odbora Voloder Nikola Jelić, a posebnu zahvalnost za sve dosadašnje maratone izrekao je gradonačelnik Josip Mišković. „ Hvala vam što već 28. puta odajete počast onima koji su dali svoje živote i onima koji su dali da na današnji dan možemo uživati slobodu. Grad Popovača i Turistička zajednica Grada Popovače ponosni su na ovaj projekt. Mislim da je to jedan od jedinstvenih projekata u Republici Hrvatskoj i zaista je hvalevrijedna ta vaša žrtva, trudu i upornost u njegovoj provedbi.“ – rekao je na ispraćaju konjanicima gradonačelnik Mišković.

Organizator maratona Željko Petters, u ovoj je prigodi podsjetio na riječi prof. Dragutina Pasarića koji ih je pratio 25 godina, kazavši kako je ovaj maraton prostorno i vremenski najduža manifestacija posvećena Oluji. Zahvalio je stoga našim braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za domovinu, kao i Gradu Popovači na potpori, a Ogranku Matice hrvatske u Kutini i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske na suorganizaciji.

Konjanike i njihov put blagoslovio je vlč. Marijan Štingl, župnik iz Volodera.