U tijeku su radovi na akumulaciji Polojac

U sjevernom dijelu Grada Kutine u tijeku su radovi na akumulaciji Polojac. Ukupna vrijednost radova je 8 milijuna eura, a projekt financiraju Hrvatske vode. Planirana akumulacija Polojac smještena je na istoimenom vodotoku, lijevom pritoku Kutinice, a ideja o potrebi izgradnje ove akumulacije stara je više od pola stoljeća. Prva opća projektna rješenja za izgradnju tri akumulacije u slivu potoka Kutinice datiraju iz davne 1965. godine.

Izgradnjom akumulacije, zaštitit će se nizvodno područje grada Kutine od poplava koje nastupaju u vrijeme većih i dugotrajnijih oborina. Istovremeno ovaj bi projekt trebao omogućiti i rekreacijske aktivnosti za stanovnike, ali i navodnjavanje poljoprivrednih površina. Akumulacija Polojac moći će akumulirati oko 1,7 milijuna kubnih metara vode koji će se ispuštati u sušnim razdobljima, što će pozitivno utjecati i na bioraznolikost biljnog i životinjskog svijeta.

„Možemo biti zadovoljni što radovi napreduju prema planu. Rade se pripreme za izgradnju buduće brane koja će biti visoka 18 metara, a koja će zadržati velike količine vode koja dolazi s okolnih izvora i brežuljaka čime će se spriječiti mogućnost poplave u Kutini. Rasteretiti će se Kutinica i imat ćemo ljeti akumuliranu vodu koju ćemo moći ispuštati u Kutinicu tijekom ljetnih suša te tako održavati biološki minimum“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić koji je s pročelnikom za komunalni sustav i građenje Eduardom Gelešićem obišao radove. Radovi bi trebali završiti za dvije godine i Kutina bi trebala dobiti novu atrakciju koja će služiti i u turističke i rekreativne svrhe. (izvor: Kutina.hr)