Prvih 8 prvostupnika sestrinstva ZHM SMŽ završilo specijalizaciju u hitnoj medicini

U Ministarstvu zdravstva prošloga je mjeseca održana svečana dodjela uvjerenja o položenim specijalističkim ispitima, kao i odobrenja za samostalan rad medicinskim sestrama i tehničarima specijalistima u djelatnosti hitne medicine. Navedena uvjerenja i odobrenja ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. uručio je svim prvostupnicima i magistrima sestrinstva koji su uspješno završili jednogodišnje specijalističko usavršavanje i položili specijalistički ispit.

Ministar Beroš rekao je kako prvih 100 medicinskih sestara i tehničara koji su završili specijalističko usavršavanje u hitnoj medicini mijenjaju dosadašnji način funkcioniranja te predstavljaju reformu zdravstva koja odgovara na aktualne izazove.

Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije uputio je 8 prvostupnika sestrinstva na specijalizaciju u hitnoj medicini, financiranu sredstvima Europske unije iz Nacionalnog programa za oporavak i otpornost, a sada se planira dodatna specijalizacija za još 12 prvostupnika.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je važnost ovog projekta, naglašavajući da dodatna edukacija medicinskih sestara i tehničara omogućuje bržu i kvalitetniju reakciju na hitna stanja. Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić nazvao je ovo povijesnim danom za hrvatsko sestrinstvo i velikim iskorakom u kadrovskoj reformi zdravstva.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba-Bujević, navela je da specijalizacije za sestre i tehničare nisu postojale do sada te da je druga generacija polaznika već krenula s edukacijom.

Projekt dodatnih specijalizacija pokrenut je s ciljem proširenja kompetencija i ovlasti medicinskih sestara za samostalan rad u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi. Ovaj projekt predstavlja značajan napredak i dodatno će ojačati sustav hitne medicinske službe.